Skocz do zawartości

bagnet ... jak wyczyścić ?

Sinuhe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Proszę o pomoc. Zdobyłem ten bagnet stosunkowo niedawno i nie do końca jestem zadowolony z jego stanu. Mianowicie, jak widać na zdjęciach jest na nim trochę brudu jakiegoś nalotu, ale też i plamek rdzy.Popatrzcie na zdjęcia i napiszcie jakto wyczyścić, żeby było nie jak nówka ale prezentowało się lepiej niż obecnie. A na tym mi szczególnie zależy. Jak wyczyścić głownię ?

no i jeszcze ...na jelcu są numery .. ale bardzo słabiutko widoczne, chyba 389 czwartej nie widać ;(
co zrobić żeby to wyczyszczyć ... ?
Proszę o podpowiedzi ..
Dzięki za pomoc

o ile można to zdejmij okładki i elektroliza.. tak jak mi poradzili (wątek niżej)A jak sie trzyma kupy to mozesz na szczotke go... ale koledzy pewnie mi ,,ZMYJą ZA TO GłOWE''

pozdr
p.s poczytaj wątek nizej moze się troche dowiesz.

mozna w nafte zeby troche rdza pusciła poczekaj poszukam jak się robi elektrolize zaraz ci rzuce przepiss. Bardzo łatwo sam robiłem niedawno 1 raz i się super udało.

pozdro

Najlepiej zrobić elektrolizę... Są potrzebne następujące rzeczy: Prostownik, elektrolit, przedmiot oczyszczany, przedmiot niepotrzebny oraz jakies naczynie. Elektrolitem jest ciecz do której wkładamy oba przedmioty, od niej zależy jak będzie wyglądał nasz przedmiot po zakończeniu procesu. Tą cieczą może być NaOH (wodorotlenek sodu), ale ja preferuje raczej wodę z solą. Jest to, moim zdaniem, dobry i niedrogi specyfik. Przedmiotem niepotrzebnym może być np. kawałek żelaza. Naczynie powinno być plastikowe, przynajmniej ja tak uważam.
Elektrolizę wykonujemy następująco: Do naczynia nalewamy elektrolit. W prostowniku, do elektrody - podłączamy przedmiot oczyszczany, a do + niepotrzebny. Z tym, że elektrodę - podłączamy do zdrowego metalu w przedmiocie oczyszczanym. Obydwa przedmioty wkładamy do naczynia z elektrolitem i włączamy prostownik. Przedmioty nie powinny mieć ze sobą styku! W żadnym wypadku nie wolno dotykać przedmiotów przy włączonym prostowniku.
Elektrolizę robimy, dopuki nie zauważymy, że przedmiot jest już całkowicie czysty z rdzy. Potem wyłączamy prostownik i wyciągamy przedmiot.
Bąbelki powinny lecieć z przedmiotu oczyszczanego. Jeżeli zauważysz że lecą tylko z elektrody -, to znaczy że nie podłączyłeś jej do zdrowego metalu i musisz ręcznie sie do niego doczyścić.
Przedmiot po elektrolizie, będzie czysty z rdzy, ale także nabnierze ciemnej (takiej oksydowej) barwy. Jeśli chcesz uzyskać dawną barwę tego przedmiotu, bierzesz szczotę drucianą i jazda!!!

Do elektrolizy najlepiejsie nadaja te od napedow i napiecie +5V(czerwony)i masa (czarny) można pociagnąc z tego wyjscia dosc duży prad jak chcesz szybciej to żółty +12V ale imwolniej tym efekty lepsze.
No i moze pare uwag co do samej zabawy z elektroliza, jako elektrolit najlepszy wg mnie jest kwasny węglan sodu(popularna soda oczyszczona) a i nie ma co przesadzac ze stęzeniem bo wywali zabezpieczenie w zasilaczu, przedmiot nie ulega tak szybko wtornej korozji i nie jest żracy wiec spokojnie można wlozyc rece do roztworu
i druga sprawa jako elektroda najlepiej mi sie sprawdza stal nierdzewna tzw. kwasiak wolniej ja zrzera niz czarna blache i nie powstaje tyle tej paskudnej piany
Przedmot razdwa razydziennie oplukac pod bierzaca woda lekko szczota druciana potraktowac i dalej ciagnac proces az efekt bedzi zadowalajacy i sie nie spieszyc to podstawa.

POZDRO

to nie jest przypadkiem perkun wz 28?? prosze o ewentualną poprawę pozdro]
dla porównania mój prekun vz24

a tu masz linka do strony z fotami perkuna wz 24 i 28
http://bogdansc.republika.pl/perkun_Wz24.htm

to nie jest perkun ...
na głowni jest sygnatura: F.B. Radom
znak odbioru D2 - w owalu
a z drugiej strony orzełek i litery W.P.
niestety nie wiem jaki numer jest na jelcu ... :(

a czy da rade gdybym go pomoczył pare dni w occie, zamiast robić elektrolizę ... ?

To jest standardowy radomiak, w occie ci brzydkie dziurki wyjdą, ja bym raczej zastosował włókninę (tak piszą na forum). Szkoda, że dobrali się do niego fleksem. A okładki dobrze jest nasączyć olejem lnianym, lub od biedy jadalnym.
Pozdrawiam

a tą włókninę to gdzie najszybciej dostane?
droga jest?
może ktoś by mi napisał jak to się stosuje, albo jakiegoś linka z opisem
będę wdzięczny ...
pozdro

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=38395#38408
Ja nie używam, co do twojego, to ostrze i głowicę bym potraktował elektrolizą, a potem trochę szczotką drucianą i lekko pastą polerską.
Pozdrawiam

Witam. Do octu nie wkładaj, wyczysci się ładnie, ale kolor siwej stali jest okropny. Bedziesz nie zadowolony po takim czyszczeniu, wiem bo sam zrobiłem taki błąd. Elektroliza to najlepszy sposób do tego bagnetu.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie