Bizi Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 WitamWczoraj w Niedziele z kumplem udalem sie do pobliskiego lasu niedaleko Prostek. Jak wiadomo przebiegala tedy dawna granica III Rzeszy. Znajduja sie tam umocnienia graniczne (linia ta jest bardzo dluga). Moze ktos wie cos wiecej na temat tej lini albo posiada jakies mapy (bylbym bardzo wdzieczyny :) ). Udalo nam sie znalesc kilka bunkrow, mnostwo okopow oraz garnkow kocha(nie wiem czy dobrze napisalem, ale to sa pozycje strzeleckie)no i natrafilismy na rów przeciwczołgowy (przy ktorym moj kolega za małolata znalazl gasienice). Wybralismy sie bez zadnego sprzetu ale mimo to znalezlismy kilka fantow... Mianowicie duza łuske (niestety nie wiem jaki kaliber) denko łuski oraz dziwny pocisk z gwintem (mysle ze to jest pocisk od granatnika). Do tematu dodaje fotki z wyprawy.
Bizi Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 Oto pierwszy bunkier... w nim to znalezlismy odlamki...
Bizi Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 ten sam bunkier ale od przodu... moze ktos wie do czego on mogl sluzyc ?? zobaczcie jaki niski sufit jest po lewej stronie...
kopijnik2 Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Prostki, ok 2km na Ełk po lewej stronie, w krzakach scron pogotowia i inne podziemne konstrukcje - uwaga - łatwo wpaść - wysoka trawa
Bizi Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 myslalem ze na jakas amunicje :Pa oto co wykopalismy
Boruta Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 łuska myślę, że niemiecka, choć bić może być nie widać.Pozdrawiam
grba Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Był w naszych dziejach pewien Gosiewski, nie Przemysław Edgar, tylko Wincenty - hetman polny litewski, który pod Prostkami 8 października 1656 r. pobił armię szwedzko-brandenburską.
Boruta Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 To raczej ślady po wyzwolicielach.Pozdrawiam
fenster Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 mozesz mi podac jakies namiary na te bunkry? pozdrawiam:)
Bizi Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Napisano 8 Czerwiec 2006 hmm nie wiem czy dobrze zrozumialem... ale te napisy wygladaja jak by byly orginalne(fabryczne), sa wyryte na metalowym 'suficie'...fenster jak chcesz to podbij do mnie na gg (5384119) moge powiedziec Tobie gdzie sie znajduja dokladnie te bunkry (oczywiscie te co znam ;) )pozdrawiam
tombak Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 witam.piękna okolica mnóstwo ciekawych miejsc. ale z bitwy ze szwedami nic sie nie zachowało. słyszałem że jakieś 10 15 lat temu chłop wyorał rękawice husarską.prawda? czy może legenda? bizi a ty skąd jesteś, bo ja z grajewa.
Bizi Napisano 20 Sierpień 2006 Autor Napisano 20 Sierpień 2006 W ten weekend naraszcie znalezlismy bunkry bojowe :). Dwa R. 105c i jeden 112b. Dla zainteresowanych moge powiedziec nieco wiecej :P. Zrobilismy bardzo duzo ciekawych zdjec (bunkry te sa dobrze zachowane, orginalne farby,napisy na plytach pancernych,elementy wentylacji).
skullmen Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 odswiezam temat:) smiga ktos tam jeszcze?? ja jesterm z ełku
wojtek2508 Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 Ja jestem z Sejn,ale troszeczkę dla mnie zadaleko.Pozdrawiam
Hansior Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Jestem z Prostek i chodzę po okolicy z piszczałą
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.