Skocz do zawartości

Czyszczenie monety...

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Mam monetę w bardzo nieciekawym stanie. Jest to 5 groszy z 1923 roku. Czym to wyczyścić i z czego jest zrobiona ta moneta. Robiono wtedy z aluminium?

bartekl23

PS. Jutro dodam zdjęcie, bo nie potrafię opisać jak wygląda.
Napisano
Cześć. Co do czyszczenia tej monety polecam metodę termiczną czyli podgrzewania nad ogniem np. kuchenki gazowej. W ten sposób wypalisz zielony tlenek miedzi. Po tym zabiegu proponuje ci przetarcie monetki emulsją typu cif lekkościerną. Nie radzę robić to z cenniejszymi wykopkami bo lepiej wyglądają z ładną patynką, ale co do tej monetki możesz śmiało eksperymentować bo jest mało wartościowa. Pozdrowienia.
Napisano
Dzięki wszystkim. Po wypaleniu" tlenku, monetę odmyłem i lekko zdrapałem warstwę brudu nożykiem. Teraz to przynajmniej coś widać. :-)

bartekl23
  • 2 weeks later...
Napisano
Monet co do zasady nie powinnosie czyścic metodami mechanicznymi. W przypadku ciekawszych monet radziłbym zachowac pewną ostrożność.

• 2 weeks later...
Napisano
te piatki były z brązu za wyjatkiem roku 1923, którebyły z mosiadzu......kolekcjonerzy czasami przyjmuja stan monet taki jaki jest.....czyszczenie obniza watość...w tym przypadku około 15 do 20 zł.
Napisano
witam ja na twoim miejscu nie czyscilbym tej monety poniewaz straci wtedy na wartosci!!!!ja wzialbym szczoteczke i tylko troszeczke wyczyscil!!!!ale zrobisz jak chcesz!!
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie