Skocz do zawartości
  • 0

dzisiejsze wykopki-co to i od czego??

blaszak

Pytanie

Napisano

Z dzisiejszych wykopków.
Może ktoś z Was będzie wiedział od czego te fanty??
Wszystko zostało znalezione w miejscu okrążenie Wielkopolskiej BK.
Łańcuch o wydłużonych ogniwach z dziwnym zakończeniem

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To były moje pierwsze wykopki na które się wybrałem no i niestety bez rewelacji:(( no ale trudno,może następnym razem pójdzie lepiej.Chyba nie każdy zaczynał od wykopania hełmu,broni i innych lepszych rzeczy.Ja dopiero wciągam się w ten temat.kokesh a skąd wiesz że nie było tam WBK??
Trochę czytałem na ten temat zanim tam pojechałem.
Pozdro!
Napisano
blaszak łańcuch z dziwnym zakończeniem jest to łańcuch używany w zaprzęgach konnych . to dziwne zakończenie przekłada się przez większe oczka , kółka w łańcuchu i w ten sposób można łańcuch skrócić, zrobić pętle czy coś takiego zeby naprzykład dyszel od wozu był przy koniu . koniarze by to jakoś fachowo nazwali. pozdrowienia.
Napisano
Panowie ,wyluzujcie troszkę .
Widać ,że kolega początkujący i podekscytowany każdym znaleziskiem.
Przypomnijcie sobie swoje pierwsze fanty (EK?)I Waszą reakcję na nie.
Pzdr.
Napisano
Blaszak - najważniejsze, żebyś taki zapał utrzymał. Ale uwaga - coś, co po znalezieniu, całe zawalone błotem lub rdzą wygląda kupiasto lubi od czasu do czasu okazać się super fantem. Wiem coś o tym.
Napisano
Tak, tak, ale nie wiedząc dokładnie co to, należy zachować ostrożność przy wszelkich próbach czyszczenia np. szczotką drucianą :-)
Napisano
w sumie j35 ma rację... ja tu o swoich przezyciach z 1 fantami się nie będe rozpisywał bo znwou się pewnie ktoś uczepi szczegółów ale to co mnie skusiło zeby zacząć,,PRZYGODę'' z militariami.. był hełm niemiecki m35 dorwany na złomie za 10zl.. pod rdzą była oryginal farba.. dobra wiem ze trochę nie na temat.. mam nadziejęze admin mi wybaczy

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie