Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to mundur ?

Gandalf de Grey

Pytanie

Napisano

Salvette,

Szukajac po kuzynach zdjec jakichs moich krewnych przyslali mi taka oto fotke. napis na odwrocie to:
Fotograf. H. Bernsteina Suwalki Kościuszki 6".
Nic wiecej, nawet nie wiem, kto to jest...
Ale moze ktos z P.T. Forumowiczow moglby mo chociaz podpowiedziec czy to sa legiony polskie, czy legion pulaski z Rosji carskiej czy zupelnie cos innego. Na guzikach wydaje mi sie, ze sa to orzelki...

pozdrawiam

Gandalf de Grey

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Salve Grba,

Dzieki za wiesci. zaczyna mi cos switac w glowie. Jedne z moich kuzynow z Suwalk (skad pochodzi zdjecie) -0 byl pisarzem w sadzie suwalskim. Poniewaz zmarl w 1924 wiec pozniejszych zdjec jego automarycnzie nie ma. Moze wiec jest to on w mundurze pracownika administracji sadowej.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano

Salvette,

Szukajac po kuzynach zdjec jakichs moich krewnych przyslali mi taka oto fotke. napis na odwrocie to:
Fotograf. H. Bernsteina Suwalki Kościuszki 6".
Nic wiecej, nawet nie wiem, kto to jest...
Ale moze ktos z P.T. Forumowiczow moglby mo chociaz podpowiedziec czy to sa legiony polskie, czy legion pulaski z Rosji carskiej czy zupelnie cos innego. Na guzikach wydaje mi sie, ze sa to orzelki...

pozdrawiam

Gandalf de Grey

Napisano
W 1924 tzw. urzędników wojskowych" przemianowano na oficerów, jednak zamiast rogatywek nosili płaskie czapki okrągłe, zamiast gwiazdek oficerskich na naramiennikach - rozetki, tzw. popularnie gwoździe" na kołnierzach munduru.
Napisano

Salve Grba,

A oto zblizenia guzikow.
Czy moze teraz kos ma jakies mysli przewodnie co do munduru?
NIe przypominam sobie aby ktos u mnie w rodzinie byl w wojsku austriackim czy niemeckiem ani tym bardziej bral udzial w powstaniu wielkopolskim. Wszyscy raczej byli pod batiuszka carem, dlatego bardziej mysle na legion pulawski czy inny ... lecz faktycznie mundur pachnie niemczyzna...

Prosze o pomoc

Gandalf de Grey

Napisano

Karol Wojtyła senior, ojciec papieża, był urzędnikiem administracji wojskowej WP w randze porucznika (dwa gwoździe" na kołnierzu)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie