Skocz do zawartości

bzura

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zakupiłem swój pierwszy wykrywacz i chciałbym wybrać się nad bzurę w miejsca walk w 1939r.niestety nie wiem gdzie,i czy wogóle jeszcze coś tam zostawiliście dla innych poszukiwaczy:))?
Może ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie warto pojechać nad bzurą lub w okolicach Łodzi??
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś miał jakieś mapki tamtych rejonów.
A może jest ktoś z kim można by się było wybrać w tamte rejony??
Napisano
witam!
Co do okolic Bzury to proponowałbym ci Witkowice tam reszta Polskiej armii przebijała się do Kampinosu.
Jest to tak bardzo ogólnie, ja bym ci polecał kupic sobie jakąś książke o terenie na którym chcesz szukać.
Ja tak robie i wydaje mi sie że to niezły sposób.
Pozdr
Napisano
Bodajże w filmie Poszukiwacze zaginionej arki" Indiana Jones czyli Harrison Ford, przemawiając na zajęciach do studentów, wygłasza nastepującą kwestię: Każde odkrycie zaczyna sie w bibliotece". Radzę wszystkim poszukiwaczom (nie tylko blaszakowi), aby wzięli sobie tą sentencję do serca, oprawiali w ramki i powiesili nad łóżkiem etc. , a przede wszystkim przekuli ideę w czyn.
Napisano
Popieram...- zacznij najlepiej od biblioteki, bo akurat na ten temat opracowań można znaleźć naprawdę sporo...
Napisano
od 2 miesięcy biegam po miejscach bitwy nad bzurą koło Sochaczewa i raczej tylko łuski i to zniszczone oraz odłamki, natomiast pełno dołków po poszukiwaczach
Napisano
teraz rzeczywiście trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale szukać trzeba, czasem odnajdywałem fanty zupełnie bez kontekstu do terenu, na którym prowadzono działania wojenne.
zatem powodzenia pzdr fafik
  • 3 weeks later...
Napisano
Tak , nadal są znaleziska sczególnie w miejscach mniej popularnych. Nawet w szczerym polu, kępy zarośli itd. Spróbuj linię Piątek- Łęczyca, tam poszło pierwsze uderzenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie