Wercyngetoryks Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Witam!Po wstępnym oczyszczeniu ma takie białe wżery, Jak nadac tej odznace jednolity kolor (pomijając farbe ;)Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andczub Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Kolego podstawa to napisz z czego to jest wykonane a jak nie wiesz to określ przypuszczalnie i zobaczymy co sie da zrobić bo zdjęcie jest marne pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Oki ...hmmmm magnes na to nie działa...jest nierdzewne...nie znam się na metalach za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sexo Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 po przetarciach podobne do mosiadzu, raczej za jasne na braz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Mi to wygląda na cynk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 nieeee teraz jest brunatne z jasnobrązowymi wzerami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 brąz na pewno nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sexo Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 wercy, a jako co zostalo to sklasyfikowane, mozna by wtedy poszperac z czego dziergali te blyskotki.jak z ciezarem? cynk i jego stopy sa raczej lekkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 jest dość lekki M 1/101 moge Ci powiedziec że jest to z Markneukirchen itd ale nie mam info co do stopu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 30 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Metodą porównań zdjęc nieśmiertelników doszedłem że jest to CYNK! dajcie cynk jak czyścic cynk ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sexo Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 do cynku polecaja takie metody: http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=48949#49100ja swojej jeszcze szukam :) tez musze wyprobowac tej z kwasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 To jest na 1000000% cynk.Cynk można czyścić na wiele sposobów, ale żadna z nich nie przynosi rewelacyjnych efektów. Te białe kropeczki to są ogniska utlenionego cynku. Niestety nie możesz zmienić ich koloru, możesz je ewentualnie usunąć, ale przedmiot straci wtedy wiele na wyglądzie - zamiast każdej kropki będzie wżer (czasem bardzo głęboki).W przypadku tego typu fantów jak twój, ja staram się zrobić dwie rzeczy - po pierwsze usunąć taki brązowaty nalot, który jest na całej powierzchni przedmiotu, po drugie zmienic odrobinę kolor tych elementów które są ciemnofioletowe, tak żeby przypominały metal.W zależności od stanu przedmiotu robię to albo delikatnie szczotkując przedmiot octem (pędzel w ocet, nasmarować przedmiot, zmyć wodą i tak w kółko), a potem szczotkuję mięką szczotką mosiężną (białe punkty raczej zostaną, ale trzeba ostrożnie), albo jeśli białe punkty są niewielkie i nie zmieniają kształtu przedmiotu - elektroliza Na2CO3 i szczotka mosiężna. To drugie ładnie czyści do zdrowego metalu, ale zostawia wżery w każdym miejcu gdzie był biały punkcik. Jest jeszcze sposób trzeci - Przetrzeć to po prostu szczotką mosiężną. Będzie to trudne, dlatego szczotka najlepiej na szlifierce. Przedmiot zostanie spatynowany - taki ciemnofioletowy.Zrób co uważasz, ja raczej w tym przypadku proponowałbym ocet.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.