Skocz do zawartości

Turecki Mauser wz.1890

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktokolwiek posiada informacje i dane o używanym/posiadanym przez Wojsko Polskie karabinie i karabinku tureckim wz.1890? Wiem, że były, a pierwszą wzmiankę znalazłem dopiero w 1921 roku. Potem wiem, że są, że ich nie wysłano i nie sprzedano za granicę. W 1925 roku w ramach klasyfikacji broni palnej nie sa wymienione i zakładam, że stanowiły kategorię broni rozkalibrowanej. Skąd się wzięły w Polsce? Zakupów broni w Turcji nie było.

I ostatnia sprawa. Karabiny wz.90 Turcji używały kalibru 7,65 mm. W Polsce pojawia się już turecki kb wz.90 kalibru 7,92 mm.

Niech mi ktoś pomoże. Będę wdzięczny.
Napisano
Produkcja eksportowa Niemiec, jednak zamiast je wyeksportowac sami uzywali w czasie ww1 z braku broni.

Tutaj jest lista roznych mauzerow tureckich: http://www.turkmauser.com/models.aspx
Napisano
Negocjując wymianę broni z Polską (ostatecznie nic z niej nie wyszło) Turcy poszukiwali wzoru 98 w wersji niemieckiej, tureckiej bądź paragwajskiej. O chęci pozyskania wz. 90 nie wspominali.
Napisano
W sumie w teori można przyjąć że źródłami karabinków były zarówno Niemcy jak i Rosja, bo według moich źródeł pojawiają się dopiero po wojnie bolszewickiej. Z Turcji nie było też przecież żadnej pomocy, nawet aprowizacyjnej. Ale w Niemczech wz.90 miałby kaliber 7,65 mm. Na 7,92 mm przerabiała je dopiero Turcja. NO to jest pytanie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie