Skocz do zawartości
  • 0

ZNAWCY BAGNETóW

waldefryk

Pytanie

Napisano
Brak jest na nim jakichkolwiek sygnatur, średnica tulei
11 mm, długości 55,5 cm, długość tulei 54 mm Nie wiem czy to będzie
widoczne na zdjęciach, ale nosi ślady rozwarstwienia metalu . wygląda to
tak jakby był z kuwany z kilku warstw materiału Trochę pasuje do AnIX tylko trochę długość jest nie ta. Z tego co wiem to występowały one max do długości 500 mm. Gdzieś wyczytałem , że była dłuższa odmiana do 550 do sztucera czy cos takiego , ale mój w tej chwili ma długość 555 mm No i ta tuleja z wykrojem blokowania nie w kształcie litery „Z”
Bagnet ma ciekawą historię , mianowicie został znaleziony wiele lat temu w pniu zwalonego w parku dębu , razem z karabinem i kilkoma jeszcze pierdołami.
Czy był on świadkiem przemarszu ( a raczej ucieczki) wojsk
Napoleońskich? Czy bagnet może być z tego okresu? A może to całkiem
nowszy model. Wiec byłbym bardzo wdzięczny od kolegów za wszelkie informacje.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Morand i artur23_205...........Prószyński strona 265. tylko , że długosć tulei to nie 51 m a 53 i szerokosc głowni to nie 20 m a 18 m a tak to resztę by pasowało.Więc może jakaś niedoróbka??? Tylko jak on się tam znalazł?
Napisano
Brak jest na nim jakichkolwiek sygnatur, średnica tulei
11 mm, długości 55,5 cm, długość tulei 54 mm Nie wiem czy to będzie
widoczne na zdjęciach, ale nosi ślady rozwarstwienia metalu . wygląda to
tak jakby był z kuwany z kilku warstw materiału Trochę pasuje do AnIX tylko trochę długość jest nie ta. Z tego co wiem to występowały one max do długości 500 mm. Gdzieś wyczytałem , że była dłuższa odmiana do 550 do sztucera czy cos takiego , ale mój w tej chwili ma długość 555 mm No i ta tuleja z wykrojem blokowania nie w kształcie litery „Z”
Bagnet ma ciekawą historię , mianowicie został znaleziony wiele lat temu w pniu zwalonego w parku dębu , razem z karabinem i kilkoma jeszcze pierdołami.
Czy był on świadkiem przemarszu ( a raczej ucieczki) wojsk
Napoleońskich? Czy bagnet może być z tego okresu? A może to całkiem
nowszy model. Wiec byłbym bardzo wdzięczny od kolegów za wszelkie informacje.
Napisano
Dzięki chłopaki-stan bagnetu kiepski, ale mam do niego sentyment ....artur23_2005 z tymi różnymi wymiarami to pewnie masz rację

pozdrawiam- Waldek
Napisano
Te milimetry należy traktować z przymróżeniem oka.Mam kilka bagnetów tulejowych i prawie każdy różni się w stosunku do literatury Prószyńskiegio.Powodem mogą być różne wytwornie,bądź poprostu korozja.Pozdrawiam...
Napisano
Boruta ...karabin niestety do mnie nie dotarł, wszystko zostało znalezione przed budynkiem ówczesnej Wojewódzkiej Rady Narodowej – więc pewnie trudno się dziwić.

Morand... z całym szacunkiem z tym prusaczkiem to mówisz poważnie.????
Bo mnie on jakoś nie pasuje.
pozdrawiam- Waldek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie