bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Działeczka z marchewką niemal wchodzi na malutki skromny nagrobek mogiły.
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Dopiero jak się na to niemal wejdzie to widać, że to jest mogiła. Niestety zniknał napis informujący co to jest za mogiła i obecnie sprawia wrażenia jakby leżało tam tylko dwóch żołnierzy.
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Hołosko - rejon najcieższych walk 20.IX.1939, budynek sanatorium - w tym rejonie przedarł się baon mjr. Lityńskiego z 11 KDP i w sile ok. 150 bagnetów wszedł do Lwowa jako jedyny z próbujacych się przebić oddziałów.
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Kontrast z Cmentarzem Obrońców Lwowa aż poraża ...
Wilniuk Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Bolku, juz pisałem, że pomnik wzniósł Energopol. Warto w tym miejscu przypomniec dyrektora oddziału lwowskiego Energopolu śp. inż. Józefa Bobrowskiego, któremu zawdzięczamy ten pomnik jak i rozpoczecie odbudowy Cm. Obrońców Lwowa. Prace rozpoczęły się jeszcze w 1988 r. Pan Bobrowski nie ogladając się na brak porozumienia ze stroną początkowo sowiecką a później ukraińską rozpoczął samorzutnie prace nad odbudową Cm. Wykorzystano ciężki sprzęt Energopolu by usunąć tony śmieci, które zalegały Cmentarz (Sowieci zrobili na Cm. wysypisko smieci, a katakumby przerobili na warszat kamieniarski). Co prawda Ukraincom w 1990 r. udało się zablokować na półroku odbudowę Cm. ale uruchomionej lawiny już nic nie było w stanie zatrzymać. Może warto jeszcze przypomnieć, że my w pewnym sensie przyczyliślmy się niechcący do zniszczenia Cmentarza. Otoż w 1968 r. genarałowie Abraham i Boruta Spiechowicz - obrońcy Lwowa z lat 1918-1919 skierowali apel do władz PRL w/s opieki nad Cm. Apel pozostał bez odopowiedzi. W takiej sytuacji generałowie zwrócili się z apelem do Breżniewa i poprosili o pomoc Rząd RP w Londynie. Rząd emigracyjny opublikował w prasie brytyjskiej list otwarty w sprawie Cmentarza. W jego następstwie Sowieci zniszczyli Cmnetarz, a następnie ukazał się artykul w prasie sowieckiej informujący, że tzw. rząd emigracyjny pytał się o jakiś cmentarz we Lwowie. W odpowdzi władze sowieckie oświadczają, że nic im nie wiadomo by taki cmentarz istniał we Lwowie. Na koniec warto jeszcze przypomnieć, że groby żołnierzy polskich z lat 1918-1920 znajdują się na Cmentarzu Janowskim. Tam też są niestety mocno zaniedbane z czyk kontrastuje odrestaurowana przez Ukraińców kwatera Strzelców Siczowych. Została ona utworzona przed wojną i władze RP zezwoliły na jej utworzenie o czym teraz też jakby się niepamiętało, że Wolna Polska pozwoliła na godny pochówek żolnierzy ukraińskich.Bolku, czy udało Ci sie zrobić zdjęcia jakiś koszar.
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Wilniuk fotek mam dość ... przez 4 dni cyknałem 363 sztuki ... :)Cmentarz Obrońców Lwowa robi bardzo dobre wrażenie - jest odnowiony i zadbany. Jedyne co się rzuca w oczy to to że starsznie się spieszono przy jego wykończeniu i w związku z tym np. po zimie rozsadziło parę szybko wylewanych elementów. Wróciły na swoje miejsce pominiki francuskiego piechura i amerykańskiego lotnika. Obok cmentarza w wielkim pospiechu i ze sporym rozmachem Ukraińcy budują swoją kopie" - poległych żołnierzy Ukrainskich z okresu 1918-1919. Efekt bedzie pewno taki ze obok powstanie drugi wielki cmentarz. No więc parę fotek związanych z WP ...
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Wilniuk fotek mam dość ... przez 4 dni cyknałem 363 sztuki ... :)Cmentarz Obrońców Lwowa robi bardzo dobre wrażenie - jest odnowiony i zadbany. Jedyne co się rzuca w oczy to to że starsznie się spieszono przy jego wykończeniu i w związku z tym np. po zimie rozsadziło parę szybko wylewanych elementów. Wróciły na swoje miejsce pominiki francuskiego piechura i amerykańskiego lotnika. Obok cmentarza w wielkim pospiechu i ze sporym rozmachem Ukraińcy budują swoją kopie" - poległych żołnierzy Ukrainskich z okresu 1918-1919. Efekt bedzie pewno taki ze obok powstanie drugi wielki cmentarz. No więc parę fotek związanych z WP ... jeden z budynków koszar 40 pp na ulicy Św. Piotra
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 dalej koszary 19pp na Cytadeli ... obecnie są tu banki i jakieś firemki ... zupełnie otwarte dla ludzi ...
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 postrzelane mury jednego z budynków koszarowych ... (cytadela 19pp)
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Ulica Teatyńska - koszary, jak pisałeś, 6 Dyw. Art. Plot i jakiś innych jednostek. Obecnie to chyba budynki milicji - cały dziedziniec zastawiają mielicyjne gazy, łady i ambulansy.
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Górka Powstańców 1863" - spora kwatera powstańców styczniowych - cmentarz łyczakowski ...
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Koszary 40 pp Dzieci Lwowa" na Łyczakowskiej - obecnie zajete przez wojsko ukraińskie.
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Kościół Matki Boskiej Ostrobramskiej - garnizonowy, na ul. Łyczakowskiej. Obecnie to cerkiew.
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Znów cmentarz łyczakowski ... tym razem rejon spoczynku Żelaznej Kompanii" - sporej grupy powstańców listopadowych.
bolas Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 no i tyle ... na koniec boisko 40pp między ul. Św. Piotra a Cmentarzem Obrońców Lwowa.Nie udało mi się niestety z aparatem odwiedzić Korpusu Kadetów (obecnie też zajęty przez wojsko ukraińskie - chyba też jakaś szkoła kadecka) - bardzo ładnie zachowany i ogólnie fajnie to wygląda. U wejście jakiś tank i wóz opancerzony. Akurat jak byłem była na placu głównym zbiórka przynajmniej całej kompanii z podnoszeniem flagi i graniem hymnu. Fajnie to musiało przed wojną wyglądać. Niestety zanim do tej szkoły dotarłem padły mi akumulatorki w aparacie. Nie udało mi się takze odwiedzić koszar Bema. W ogóle ich nie widziałem. Przechodziłem obok idąc ul. Tokarzewskiego ale nie skojarzyłem że to one. Nie mam niestety zdjęcia koszar 14 pułku ułanów jazłowieckich, które się znajdowały na Jałowcu - obecnie też siedzi tam wojsko i za bardzo nie ma skąd zrobić po cichu fotki. Cokowleik widać jedynie przez bramę wjazdową a tam jest warta.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.