Skocz do zawartości
  • 0

baaaardzo dziwna łuska!!!!!

VASILI

Pytanie

Napisano
witam!! miałem tą przyjemność znaleść ogromnie dziwną łuskę mianowicie ma ona ok 9,5 cm długości ( była dłuższa el ma ułamany koniec) a najdziwniejsz są bicia!

37 N 67 I JAKIś ORZEł polski albo rosyjski czy to nie jest luska od rusznicy przeciwpancernej?? kaliber to ok 7,62 nie moge ustalić dokładnie bo nie ma końca tam gdzie powinien być osadzony czubek. prosze o identyfikacje i info z jakiej broni pochodzi

pozdro vasili

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
front niedaleko wisły w miejscowościach stopnica. oleśnica , nowy korczyn mietel itp (znalazłem w mietlu ) woj świętokrzyskie
Napisano
witam!! miałem tą przyjemność znaleść ogromnie dziwną łuskę mianowicie ma ona ok 9,5 cm długości ( była dłuższa el ma ułamany koniec) a najdziwniejsz są bicia!

37 N 67 I JAKIś ORZEł polski albo rosyjski czy to nie jest luska od rusznicy przeciwpancernej?? kaliber to ok 7,62 nie moge ustalić dokładnie bo nie ma końca tam gdzie powinien być osadzony czubek. prosze o identyfikacje i info z jakiej broni pochodzi

pozdro vasili
Napisano
witam
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=139698#139698
tutaj moja luska od UR-a, mocno zdeformowana...
pozdrawiam
Napisano
Witam

możliwe ze po wrześniu bo w stopnicy były cięzkie walki" - oczywiście że to slad po walkach z 1939 roku. Przechodziła tamtędy w bojach część Armii Kraków, m.in 22 DPG - ta zreszta biła się od Broniny po czym zajęła stanowiska w północnej części Stopnicy. Tyle tylko że bardzo ciężko trafic na ślady tych walk.

Pozdr
Napisano
wielkie dzięki!! to ta!! mała ciekawostka to to ze zalazłem go na polu gdzie w 1943 był front..... niestety tylko ta 1 była na polu dzięki za info!! i pozdro
Napisano
Polska łuska 7,92x107 od UR'a:

orzełek - Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia, Fabryka Amunicji nr 1, Skarżysko Kamienna

67 - mosiądz o zawartości 67% miedzi
N - jest to dostawca mosiądzu na łuskę Norblin S.A
37 - 1937r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie