jacek825 Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Napisano 21 Kwiecień 2006 Znalazłem na pozycjach wrześniowych blaszkę z orzełkiem w koronie i napisem ZARAZA PŁUCNA- od czego to
marek123 Napisano 22 Kwiecień 2006 Napisano 22 Kwiecień 2006 pewnie tabliczka powiazana ze słuzbami medycznymi.Miało to zastosowanie np w szpitalach polowych etc. Widziałem gdzies archwalne foto ze szpitala w Grudziadzu gdzie podobna tabliczka wisiała na łozku chorego...
Domino(*) Napisano 22 Kwiecień 2006 Napisano 22 Kwiecień 2006 Zgadzam się z kolegą, pewnie przybita była do baraku, w którym leżeli chorzy.Taka tabliczka ostrzegawcza.
marek123 Napisano 23 Kwiecień 2006 Napisano 23 Kwiecień 2006 albo przybita do konkretnego wyrka ten chory na to ten na to itd etcpozdro Marek
jacek825 Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Napisano 21 Kwiecień 2006 Znalazłem na pozycjach wrześniowych blaszkę z orzełkiem w koronie i napisem ZARAZA PŁUCNA- od czego to
melajda95 Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Chciałbym sprostować wypowiedzi kolegów co do tej blaszki.Zaraza płucna to choroba bydła,a ta blaszka to kolczyk wpinanychorej sztuce,mające za zadanie oznaczenie i odseparowania zarażonego bydła od zdrowego.Przed wprowadzeniem tego typu kolczykowania wcześniej wypalano tylko literę ''Z''na racicy lub rogu chorego zwierzęcia.Na drugiej stronie kolczyka znajduję się pierwsza litera [przedwojennego]województwa i kolejny numer sztuki bydła.
Pytanie
jacek825
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.