Skocz do zawartości
  • 0

pociski od mausera

Walwuch

Pytanie

Napisano
Mam małe pytanie. Zauważyłem, że czubki od mausera, wyciągnięte z łusek stalowych nie pasują do łusek mosiężnych, i na odwrót - te z łusek mosiężnych, włożone do łusek stalowych są luźne. Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi pociskami?

Pozdrawiam

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam małe pytanie. Zauważyłem, że czubki od mausera, wyciągnięte z łusek stalowych nie pasują do łusek mosiężnych, i na odwrót - te z łusek mosiężnych, włożone do łusek stalowych są luźne. Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi pociskami?

Pozdrawiam
Napisano
praktycznie nie ma róznicy bo wszystko jest w grancy tolerancji wymiarowej- wystrzelona łuska zawsze będzie negatywem komory nabojowej karabinu a każdy karabin ma rózne wiercenie zalezne od zuzycia frezu którym wiercono komorę i dekalibracji spowodowanej uzytkowaniem . Jako mysliwy nie zajmuje sie elaboracja amunicji ale koledzy którzy to robia musza szyjki pustych łusek skalibrować na specjalnej prasce bo inaczej pociski wpadałyby do srodka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie