Walwuch Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Mam małe pytanie. Zauważyłem, że czubki od mausera, wyciągnięte z łusek stalowych nie pasują do łusek mosiężnych, i na odwrót - te z łusek mosiężnych, włożone do łusek stalowych są luźne. Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi pociskami? Pozdrawiam
Walwuch Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Mam małe pytanie. Zauważyłem, że czubki od mausera, wyciągnięte z łusek stalowych nie pasują do łusek mosiężnych, i na odwrót - te z łusek mosiężnych, włożone do łusek stalowych są luźne. Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi pociskami? Pozdrawiam
Lokomotywa Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 praktycznie nie ma róznicy bo wszystko jest w grancy tolerancji wymiarowej- wystrzelona łuska zawsze będzie negatywem komory nabojowej karabinu a każdy karabin ma rózne wiercenie zalezne od zuzycia frezu którym wiercono komorę i dekalibracji spowodowanej uzytkowaniem . Jako mysliwy nie zajmuje sie elaboracja amunicji ale koledzy którzy to robia musza szyjki pustych łusek skalibrować na specjalnej prasce bo inaczej pociski wpadałyby do srodka
Pytanie
Walwuch
Pozdrawiam
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.