Klaus BOLS Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 Niedawno spotkałem ślązaka, weterana wermachtu. Opowiadał że, kiedyś znależli porzucony wóz z zaopatrzeniem. W skrzynkach były jak to nazwał żelazne porcje" w puszkach. Mówił że puszki te były bardzo małe, nie wieksze od szklanki,ale calej takiej puszki nie dało się zjeść za jednym razem. Jedzenie w nich było jakos skompresowane, tak że po włozeniu do ust puchło" i było bardzo syte. Coto za konserwy panowie??
Gross Born Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Może ten, plusszzzzzzzzzzzzzzzz ;)))))))))))))))))))))))))
Cronos Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Jak moja mama upichci wołowine to jest jak guma i pęcznieje w ustach :P
Klaus BOLS Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 poważnie sie pytam, gość po 60 latach wymieniał niemieckie nazwy broni, sprzętu. Sposoby walki PAK-iem który obsłógiwał, wiec chyba nie wymyslił sobie historyjki o peczniejacych konserwach........
ka222 Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 WitamMoże chodziło mu o jakiś instant (jajka w proszku, bulionik ) ??? Nie napisałeś czyj był porzucony wóz -niemiecki?,amerykański ? - nie pytam czy ruski :)PozdrawiamKa222
kraw2 Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 z tymi konserwami to wszystko możliwe, jeszcze nie jedno nas zaskoczy z okresu IIWŚ, sam niedawno dowiedziałem się z jakiegoś programu że niemieccy komandosi dostawali sterydy żeby siłki było więcej
zeton Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Jak zelazne racje wzmocnili Pervitinem czyli amfetamina to sie niedziwie ze apetyt szybko mijal a sily przybywalo.
Klaus BOLS Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 był to wóz niemieckiej intendentury. Załoga wozu została zabita. Wóz został nietkniety i został w rekach niemców.
bestler Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 A czy puszki po konserwach w niezłym stanie i ich etykiety mają jakąś wartość? Gdzie o tym mozna coś znaleźć?
Bor Napisano 22 Kwiecień 2006 Napisano 22 Kwiecień 2006 Może zawartość tych konserw została poddana jakiemuś procesowi w rodzaju liofilizacji? To tłumaczyłoby zjawisko pęcznienia".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.