piotrek_k Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 Kto zna i kto wie dużo na temat ciekawych miejsc na poszukiwania w rejonie Głuchołaz, Prudnika lub Nysy ??
Leuthen Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Polecam poczytać sobie nt. okresu osiemnastowiecznych wojen śląskich - w 1741 r. sporo się w interesującej Cię okolicy działo. PozdrawiamLeuthen
piotrek_k Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Dzięki za post:) A czy może ktoś coś wie na temat zdobywania węzła kolejowego w Nowym Świętowie(koło Nysy) w marcu 1945?pozdrawiam!piotrek
Saper.17 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 WitamTak sie składa ze jestem z okolic Prudnika a dokladnie z Łąki Prudnickiej i na swojej stronie mam ciekawy artykół o walkach wiosną 1945r w rejonie Głuchołaz radze poczytac: www.wykopki.republika.pl Napisz do mnie na priv, to moze sie ugadamy na jakis wypad.Pozdro
tadziu6 Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Piotrek,Ty się bierz za same Głuchołazy i stare trakty,które prowadzą do Czech.Efekty Ciebie zadziwią.Gdybym dysponował większą ilością czasu to byłoby jedyne miejsce z którego bym się nie ruszał.Dobrych trafień. Pozdrawiam.
pedro Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 W nowym świetowie była rzeznia , wejdz pod tory (ładny pruski łukowaty wjazd do lasu pod torami za przełekiem po lewej stronie jak lecisz z nysy na głuchołazy i dalej w las włacz piszałke i powodzenia ( tylko uważaj lesniczy nie lubi kopaczy ) pozdro
piotrek_k Napisano 19 Maj 2006 Autor Napisano 19 Maj 2006 Dzięki za wszelkie info :)))Saper.17 jeszcze sie ugadamy na wakacjach mam nadzieje że bedziesz miał czas:)pozdro
eksplorator1995 Napisano 18 Marzec 2012 Napisano 18 Marzec 2012 Sory , że po tylu latach wtrącę się w temat . Ale akurat jestem z Głuchołaz i zawsze jak jadę widzę ten łuk . Możesz napisać co tam się działo , bo bym sobie pozwiedzał co i jak :D??? I gdzie dokładnie była ta zeźnia" bo coś mi się mało wydaje :PP
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.