Skocz do zawartości

Bzura 2006 nadchodzi!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Broń będziew ilość ok.100 szt. bezpłatna.
Bedzię rozdzielona na GRH biorące udział w rekonstrukcjach zgodnie z ustaleniami z szefami grup- czyli w zależności od potrzeb.
Prawdopodobnie bedzie bezpłatna - to znaczy koszty bedzie ponosil Organizator, nie wiem jeszcze co z amunicją, negocjacje trwają.
Oprócz tego nasi koledzy z Czech przyjadą z własną bronią - jest wielce mozliwe, że zechca nam jej użyczyć - wszystko zalezy od tego jak my wszyscy, mam na mysli GRH jakie wyraziły chęć wyjazdu, zaprezentujemy sie u nich w czerwcu.

pozdrawiam

• 1 month later...
  • 1 month later...
Podaję wstępny program dla GRH na sobotę 16 września:

8.00 - wyjazd kawalerzystów na pogrzeb gen. bryg Michała Gutowskiego, który odbędzie się w Warszawie o godz. 10.00 - powrót około 14.00;
8.30 - wyjazd rekonstruktorów do Bud Starych na rozpoczęcie XXXV Rajdu Szlakami Walk Nad Bzurą (znajduje sie tam cmentarz z 1939 roku)- dla tych którzy zechcą poznać smak 1939 roku przejście 11 km do Brochowa z powrotem szlakiem walk roku 1939;
Grupy niemieckie - przygotowanie wieczornej rekonstrukcji, treningi z użyciem pojazdów i pomoc przy budowie pola bitwy.
14.00 - obiad;
15.00-18.00 - próby rekonstrukcji;
18.00 - kolacja;
19.00 - wymarsz do Witkowic;
20.00 - apel poległych i modlitwa (gościem honorowym będzie Jego Eminencja Biskup Łowicki Andrzej Dziuba);
21.00- 22.30 - nocna rekonstrukcja przeprawy WP przez Bzurę - przez most w Witkowicach, brodami i na przeprawie koło Brochowa. Rekonstrukcja z użyciem efektów pirotechnicznych i broni. Impreza tylko dla GRH.

Ech, pamiętam jak dziś zeszłoroczne nocne manewry, kiedy to ze Schrekiem natknęliśmy się na czujkę 7.AA i Pomeranii powracających z ćwiczeń, chociaż to raczej oni natknęli się na nas.
Ten pełen przerażenia okrzyk - Tu są jacyś Polacy!!!
Ta ogólna szamotanina - ręce, nogi, karabiny w górze, szczęk oporządzenia... i było wiele radości.

A potem przyszła żandarmeria i wygoniła całe towarzystwo do domu, znaczy do obozu.

A ja, zainspirowany rolą Cytadeli" i AA7 w scenariuszu, chciałbym troszkę z innej beczki (choć może jednak...)

Drodzy Kochani Rekonstruktorzy!
Jedną z rzeczy, którą się zajmuję u nas w grupie jest nauka zachowań parateatralnych zwązanych z polem walki, a w szczególności - smierć i okaleczenie. :)

Proszę was wszystkich, czy odtwarzacie okres Napoleoński, Wrzesień, PSZ czy jakikolwiek inny czas, gdzie jeden człowiek wrzepiał różnie uformowane kawałki metalu w innego człowieka - KRZYCZCIE!

Wydaję mi się, że na razie nasze rekonstrukcje są w przeważającej większości nieme. Oczywiście, są rozkazy, jest przepisowe Hurra" na szturmie, ale co potem? Wszyscy, którzy leżą na ziemi, leżą jak trusia!
Przezieć skuteczność ciosu nie zawsze jest 100%! Stosunek rannych do zabitych zawsze jest jak 3 do 1! Gdzie oni są?

Chciałbym wreszcie zobaczyć rekonstrukcję Września, na której połowa pola zabitych" jęczy, wzywa matkę, modli się, czy wrzeszczy w niebogłosy. To także jest element, który urealni nasz wysiłek w odtwarzanie tamtych wydarzeń.

A co ma ten post wspólnego z poprzednim? Przypomina mi się przebicie Polaków nocą przez SS Germania - ani jednego okrzyku, wszystko w środku nocy i w martwej ciszy... czyżby tym razem będziemy w tym uczestniczyć? :))))

masz racje.. ale jak chłopaki nie moga zapanowac nad usmiechem podczas ataku... a ty wymagasz wyższej sztuki aktoeskiej.
na ostatniej bzurze pod walącą lufę goriunowa wbiegła grupa polaków usmiechnieci i szczesliwi ze to pole przebiegli i nie padli z wysyłku... no i oczywiscie niesmiertelni.. poruszony postem Pietycznego. APELUJE!!!!
panowie bedzie nas prawie 450 chłopa.... GIŃCIE!!!!!!PADAJCIE!!!!! KRZYCZCIE!!!!!!!

Jeśli chodzi o odtworzenie realiów pola walki to moim zdaniem trzeba popracować nad wyglądem rannych. Ranni w naszych rekonstrukcjach (a brałem już udział w kilku) są moim zdaniem za bardzo sterylni"- mówiąc krótko za mało krwi" panowie. Pot owszem, widać, i to na niejednej fotce :) .
Wzorem rannego jest zdjęcie powstańca z GRH Radosław" (kolegi w okularach, bodaj o imieniu Grzesiek), który naprawdę zrobił na mnie niesamowite wrażenie i wogóle inscenizacja walk o PWPW - tam ranni wyglądali jak ranni. Podejrzewam, że publiczność też to dostrzegła.
Niestety mam świadomość trudności jakie się z tym wiąrzą zwłaszcza na mniejszych, lokalnych reko- nie każdy będzie chciał np. narazić swój kupiony za ciężkie pieniądze mundur na ryzyko, ze czegoś później nie dopierze, no i nie każdy ma dostęp do profesjonalnej charakteryzacji. Jednak przy durzych imprezach typu Bzura jest to do rozwiązania. Trzeba tylko wytypować odpowiednich ludzi do roli annych" w lazarecie i zapewnić im profesjonalną charakteryzację.

Ja tylko chciałem przypomnieć, że na stronie Cytadeli jest do ściągnięcia regulamin piechoty
http://cytadela.aplus.pl/musztra/regpiech.htm

Wypada przeczytać - koledzy się namęczyli i fajnie by było wreszcie zobaczyć owoce ich pracy. Szczególnie polecam musztrę (praktycznie nikt nie potrafi trzymać mausera na pasie oraz w postawie zasadniczej!), oraz rozdziały dotyczące sposobów walki drużyny piechoty (skoki) - dla wielu osób to będą nowości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie