sebulaa Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2006 Gott mit uns dzisiaj o 0.05 na Europa Europa Nagrodzony na MFF w Karlovych Varach dramat oparty na autentycznych wydarzeniach, które miały miejsce w kilka dni po zakończeniu drugiej wojny światowej. Jest maj 1945 roku. W holenderskim miasteczku Emmen Kanadyjczycy organizują obóz dla jeńców wojennych. Niemieckim żołnierzom przewodzi pułkownik von Bleicher, który stara się za wszelką cenę udowodnić, że klęska nie wpłynęła na morale Wehrmachtu. Do obozu przybywają dwaj dezerterzy Gruber i Schultz. Gdy Niemcy dowiadują się o tym, organizują sąd wojenny i skazują obu na karę śmierci. Kanadyjskie władze obozowe decydują się, po wielu rozterkach, umożliwić przeprowadzenie egzekucji. Piątego dnia po kapitulacji Niemiec, pluton egzekucyjny uzbrojony i pilnowany przez Kanadyjczyków rozstrzeliwuje Grubera i Schultza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 14 Kwiecień 2006 Share Napisano 14 Kwiecień 2006 Mam gazetę gdzieś z okresu ówczesnej premiery tego filmu.Sam temat oparty na faktach, a Kanadyjskiego komendanta obozu sądzono za to jak pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebulaa Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2006 Jak ci Niemcy mieli sprane mózgi przez Hitlera , że nawet po wojnie , w obozie a jeszcze sie bawili w wojenkę i jej zasady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 14 Kwiecień 2006 Share Napisano 14 Kwiecień 2006 nie tylko oni obejrzyj Most na rzece Kwai" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 14 Kwiecień 2006 Share Napisano 14 Kwiecień 2006 albo Wojna Harta" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 14 Kwiecień 2006 Share Napisano 14 Kwiecień 2006 A co powiecie o jeńcach spod Stalingradu wracających z niewoli w Rosji : po 10 latach, jak tylko pociąg z powracającymi przekroczył granicę RFN doszło do wypadków samosądów wobec tych którzy przyznali Rosjanom rację".Jak wspominał jeden były jeniec jadący tym samym wagonem, świadek. 10 lat niewoli, takie przejścia i co to dało. Rodziny powracających czekają na dworcu a tu z Rosji żywi wyjeżdżają a zatłuczeni przez kompanów tuż przed powrotem do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebulaa Napisano 15 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2006 Film może był by i warty obejrzenia , ale nie z włoskim językiem . okropnie to wyszło . Okrzyki Niemców po włosku tłumaczone na Polski , do dupy taka robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 15 Kwiecień 2006 Share Napisano 15 Kwiecień 2006 Hehhee rzeczowy komentarz, popieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebulaa Napisano 15 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2006 Acer oglądałeś go , może inaczej próbowałeś go obejrzeć , bo ja po 30 minutach zwątpiłem w sens dalszego męczenia wzroku . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 15 Kwiecień 2006 Share Napisano 15 Kwiecień 2006 Szczerze mówiąc sen mnie znokautował po pierwszych kilkunastu minutach. Nic nie mogłem poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebulaa Napisano 15 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2006 Dużo nie straciłeś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.