bolas Napisano 20 Lipiec 2003 Autor Napisano 20 Lipiec 2003 Ile osob juz tam kopalo i czy jeszcze cokolwiek tam jest fajnego ? Wirtualne piwko dla najlepszej odowiedzi.
Gunship! Napisano 20 Lipiec 2003 Napisano 20 Lipiec 2003 Duzo wyzbierało muzemu w Kutnie :) ale sa jeszcze ciekawe i malo przekopane miejsca. Rejony znam... trzeba tylko okreslic dokladnie miejsce kopania ale o tym na maila...Pozdrawiam!Gunship
1AIR1 Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 Wyciągnąłem tam niedawno(w okolicach)kątomierz-busolę wz.26 i nie tylko.Pzdr.
Gość Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 jak sie człowiek nachodzi to i znajdzie, ale faktycznie jest juz bardzo mocno wybrane. z ciekawszych rzeczy (jak dla mnie) znalazłem polskiego mauzera, dwa wz 31 jeszcze w farbie i troche pestek do siódemki. od tamtej pory byłem z 10 razy i nic konkretnego:(( pozdrawiampaweł
Pietrucha Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 Myśle że na plaży najlepiej chodzi się z samego rana. Mało ludzi, nikt nie przeszkadza. Tylko komu się chce na wakacjach wstawać o świcie :)
Pietrucha Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 Kurde, ten post wyżej to nie tu, pomiliłem tematy (:
random Napisano 21 Lipiec 2003 Napisano 21 Lipiec 2003 to zależy co ma się na myśli pisząc zura" - czy np. pas szerokości do 1km od rzeki wraz z nią czy też obszar od Płocka/Łęczycy do Wólki Węglowej... :-)
bolas Napisano 22 Lipiec 2003 Autor Napisano 22 Lipiec 2003 pytam bo byłem w weekend w lasaach w okoicach Młodzieszyna i nad przeprawa w Witkowicach/Brochowie i dupa blada ... same odłamki ... przed przeprawa jakies 2 km znalzała sie jedna polska luseczka i kupa niemieckich mocno zjedzonych - w ololicy ciagna sie jakies okopy ale wyglada to raczej na 1 ws i tam kilka mauserowskich lusek 1ws.
Gość Napisano 22 Lipiec 2003 Napisano 22 Lipiec 2003 no to szukałes w najbardziej przeszukanych miejscach;)) ja tam nawet nie jezdze, chyba ze jestem bardzo zdesperowany;) ostatni fajny fant jaki wykopano (przez miejscowych poszukiwaczy, bo przyjezdnych nie znam)) na tym terenie to tłumik od wz. 28, ale to było w tamtym roku.
random Napisano 22 Lipiec 2003 Napisano 22 Lipiec 2003 Jeśli kopałeś (te 2 km) w lesie Stefanów to mogą być to okopy z września ale tam to tylko można odłamki znaleźć a przy dobrym wietrze łódeczki od mauserów :) W tym sensie Bzura przeryta jest na wylot, przysypana, po czym jeszcze raz przeryta...:)
bolas Napisano 22 Lipiec 2003 Autor Napisano 22 Lipiec 2003 droga na most kolo Witkowic - jakies 2 km przed skrzyzowaniem i Bzura jest po prawej (poludniowej stronie) lasek w ktorym ciagna sie okopy w kilku liniach - kierunek na droge. To chyba 1 ws - we wrzesniu nei zdarzyliby zrobic takiej wielkiej pozycji
Gość Napisano 22 Lipiec 2003 Napisano 22 Lipiec 2003 te okopy to niemieckie I wojna, zarówno po lewej jak i po prawej stronie. nasi tez w nich musieli siedziec, ale teraz to juz tam nic nie ma. jak skrecałes w prawo na witkowice po lewej stronie na rogu jest cmentarzyk z I wojny. kiedys (ze 2 lata temu)w jego nasypie znalazłem polską szpule z kablem i amunicje w brezentowych paczkach. smiałem sie z tego, ze 300 poszukiwaczy przede mna pominęło taki sygnał;) a potem przestałem sie śmiac jak któregos razu jakiś pierdolniety głupek porozkopywał groby na tym cmentarzyku. sa ludzie i taborety..
bolas Napisano 22 Lipiec 2003 Autor Napisano 22 Lipiec 2003 no wlasnie - zrobilem sobie kilka fotek tej mogily - bo to chyba zbiorwa mogiła - krzyz zlamany - tabliczka skrzywiona, a na cmentarzu takie dziury ze chyba maja tam nowych pochowac ... kiepsko to wyglada - ni eprzeszkadzala nmiklomuy wysoka na ponad 0,5 metra trawa.
Gość Napisano 22 Lipiec 2003 Napisano 22 Lipiec 2003 kiedys miejscowy dziadek opowiadał ze koło tego cmentarzyka w 39 stało pare armat, kupa taborów i masa padłych koni. no i pootwieranych sporo samochodów. miejscowi wyciagali co sie dało można było panie gołym wejsc i ubranym w co sie chciało wyjsc"...
1AIR1 Napisano 22 Lipiec 2003 Napisano 22 Lipiec 2003 Mimo wszystko jest jeszcze parę miejsc w które rzadko ktośchodził.Właśnie w sobotę się tam wybieramy.Kolega kopnąłw okolicach Sochaczewa piękną mosiężną klamrę od pasawojskowego-carskiego(dwugłowy orzeł)na pierwszowojennychpozycjach.
random Napisano 23 Lipiec 2003 Napisano 23 Lipiec 2003 cały ten las Stefanów to były takie mini-Budy-Stare". Były...
miq Napisano 25 Lipiec 2003 Napisano 25 Lipiec 2003 WitamBolek chyba bedziemy musieli jechac w inne miejsce:)))))Pozdro miq
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.