okejos Napisano 19 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2003 trafiła mi sie bluza niemiecka polowa. z tak pomazanymi plecami... ciekawe czy tak ktos oznakował niemca czy to mazanina dzieci ....może jakies skojarzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 19 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2003 trafiła mi sie bluza niemiecka polowa. z tak pomazanymi plecami... ciekawe czy tak ktos oznakował niemca czy to mazanina dzieci ....może jakies skojarzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 19 Lipiec 2003 Share Napisano 19 Lipiec 2003 Napis KIK" (chyba). Widocznie nie znały dobrze angielskiego :-)A poważnie, znaje mi się, że tak kogoś oznaczali.bartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 19 Lipiec 2003 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2003 hmmm wg mnie to K kreska pionowa L ale sie moze myle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 19 Lipiec 2003 Share Napisano 19 Lipiec 2003 kl, no pomysl kogo tak oznaczali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin70 Napisano 19 Lipiec 2003 Share Napisano 19 Lipiec 2003 Kilka razy widziałem na filmach dokumentalnych w taki sposób oznakowanych więźniów lub jeńców. Przeważnie były to czerwone pionowe krechy na plecach, spodniach i nakryciach głów. Był to sposób powszechnie używany przez Rosjan, Niemców, Aliantów w łagrach, obozach i więzieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lipiec 2003 Share Napisano 20 Lipiec 2003 no tak w pierwszym momencie tez mi sie skojarrzyło ze skrótem koncetration lagier.ale nie uzywano raczej niemieckich mundurów, a oznakowania niemców jeńców. to niemiecko skrót nie pasuje chybaze te litery mozna inaczej odczytać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin70 Napisano 20 Lipiec 2003 Share Napisano 20 Lipiec 2003 Dlaczego nie na niemieckim mundurze? Czytałem kiedyś wspomnienia Polaka który trafił do Gross-Rosen. Wspominał, że przy przechodzeniu przez bramę, wszyscy na dzień dobry dostali lanie. Najbardziej pastwili się na Niemcu w mundurze ( antyfaszysta ). Dzięki temu innym oberwało się słabo. Strażnicy wyładowali się na Niemcu, mundur zadziałał jak płachta na byka. Po dwóch dniach zmarł. Było to na przełomie 1944/45 roku.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
okejos
trafiła mi sie bluza niemiecka polowa. z tak pomazanymi plecami... ciekawe czy tak ktos oznakował niemca czy to mazanina dzieci ....może jakies skojarzenia
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.