Skocz do zawartości
  • 0

kto tak pomazał :)

okejos

Pytanie

Napisano

trafiła mi sie bluza niemiecka polowa. z tak pomazanymi plecami... ciekawe czy tak ktos oznakował niemca czy to mazanina dzieci ....może jakies skojarzenia

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

trafiła mi sie bluza niemiecka polowa. z tak pomazanymi plecami... ciekawe czy tak ktos oznakował niemca czy to mazanina dzieci ....może jakies skojarzenia

Napisano
Kilka razy widziałem na filmach dokumentalnych w taki sposób oznakowanych więźniów lub jeńców. Przeważnie były to czerwone pionowe krechy na plecach, spodniach i nakryciach głów. Był to sposób powszechnie używany przez Rosjan, Niemców, Aliantów w łagrach, obozach i więzieniach.
Napisano
no tak w pierwszym momencie tez mi sie skojarrzyło ze skrótem koncetration lagier.
ale nie uzywano raczej niemieckich mundurów, a oznakowania niemców jeńców. to niemiecko skrót nie pasuje chybaze te litery mozna inaczej odczytać...
Napisano
Dlaczego nie na niemieckim mundurze? Czytałem kiedyś wspomnienia Polaka który trafił do Gross-Rosen. Wspominał, że przy przechodzeniu przez bramę, wszyscy na dzień dobry dostali lanie. Najbardziej pastwili się na Niemcu w mundurze ( antyfaszysta ). Dzięki temu innym oberwało się słabo. Strażnicy wyładowali się na Niemcu, mundur zadziałał jak płachta na byka. Po dwóch dniach zmarł. Było to na przełomie 1944/45 roku.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie