J-23 Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 Znalazłem takie zdjęcie w necie. Co to za odznaczenie ma przypięte ten gwardzista po prawej? (chodzi o ten krzyż, jakieś carskie?)
J-23 Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 Znalazłem takie zdjęcie w necie. Co to za odznaczenie ma przypięte ten gwardzista po prawej? (chodzi o ten krzyż, jakieś carskie?)
grba Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Georgij Konstantinowicz Żukow został wcielony do carskiej armii 7 sierpnia 1915 roku; wiosną 1916 został skierowany do szkoły młodszych podoficerów, po ukończeniu którego został przydzielony do 10 Pułku Dragonów. W czasie walk frontowych nie tylko został kontuzjowany po wybuchu miny, ale także: За отличия в боевых действиях и захват в плен немецкого офицера Георгий Жуков был дважды награжден Георгиевским крестом" - za wyróżnienie się w walce i pochwycenie w niewolę niemieckiego oficera, Georgij Żukow był dwukrotnie nagrodzony krzyżem św. Jerzego. I jak sam potem przyznał stał przed wyborem, czy pójść z białymi, czy z czerwonymi... Kogo wybrał wiemy.Mamy na fotografii dojrzałego żołnierza, który w czasie pierwszej wojny światowej także otrzymał Знак отличия Военного ордена (Георгиевский крест) 4-й степени" i kiedy w czasie następnej wojny towarzysz Stalin przemówił do obywateli Związku Radzieckiego racia i siostry", kiedy wróciły pagony, Aleksander Newski i Kutuzow, kiedy niedorżnieci popi błogosławili Armię Czerwoną idącą w bój, wtedy jak wielu wyjął swoje odznaczenie i dołączył do innych sowieckich.
grba Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 skierowany na kurs do szkoły młodszych podoficerów, po ukończeniu którego
grba Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Будённый Семён Михайлович Budionnyj Siemion Michajłowicz 4-krotnie był odznaczany ordrem św. Jerzego... marszałek był uświadomiony politycznie i nie epatował prosty lud radziecki odznaczeniami carskimi, ale szablę honorową św. Jerzego jak najbardziej nosił, kiedy trzeba było...
Pytanie
J-23
Znalazłem takie zdjęcie w necie. Co to za odznaczenie ma przypięte ten gwardzista po prawej? (chodzi o ten krzyż, jakieś carskie?)
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.