Boruta Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 i jeszcze jak ktoś ma jakieś fajne fotki, to poproszę.Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 może tu cos wyjaśniają.Cechy charakterystyczne pojazdów grawitacyjnych:Zdolność do gwałtownych przyspieszeń i nagłego hamowania, wykonywanie skrętów w czasie szybkiego lotu nawet pod kątem prostym, możliwość nieruchomego stania w zawieszeniu. Znamienną cechą tych statków jest ich bezgłośny lot- nawet przy przekraczaniu bariery dźwięku oraz świetlista otoczka z różnych zmieniających się kolorów. Wszystkie te zjawiska wynikają z natury praw grawitacji jeżeli pojazd stosuje napęd grawitacyjny i nie mają nic wspólnego z teatralnymi pokazami świateł.Próby w Niemczech...http://www.ndw.v.pl/art.php?nr=196
pedro Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 HE HE a ja myślalem że wiem wszystko o nożach a tu swietlista otoczka:) pozdro
grove3 Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Wszystko pięknie z tymi pojazdami grawitacyjnymi tylko nie mogę zrozumieć jak mogą przekraczać barierę dźwięku bez wystrzału?? Nawet bat strzela przy przekraczaniu tej bariery .A co do noża to jest to coś w rodzaju sprężynowca bez sprężyny czyli wysunięcie ostrza powoduje siła ciążenia
pedro Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 nóż grawitacyjny spadochroniarski Luftwaffe, tzw. Schwerkraftmesser z ostrzem wysuwanym z rękojeści. Został on opracowany w 1936 roku z przeznaczeniem dla żołnierzy wojsk powietrznodesantowych oraz załóg samolotów jako nóż ratunkowy do przecinania linek spadochronowych. Charakterystyczną cechą tego noża była możliwość otwarcia go jedną ręką. Wystarczyło skierować nóż głownią w dół a ostrze wysuwało się samo pod wpływem ciężkości.pozdro
Lokomotywa Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 a poza tym zawsze po wypuszczeniu go z reki upada na ziemię a nie np na sufit
a.korbaczewski Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Nie gadaj, w Australii też upada na ziemię?
Boruta Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 Dziękuję, tej znazwy szukałem, jak macie jakieś fotki, to wklejajcie. Znalazłem kilka w necie.Pozdrawiam
Boruta Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 Te marynarskie też można wklejać, w sumie są podobne.Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 a czy ostrze wypada do przodu czy tak z boku" jak w zwykłym scyzoryku, po naciśnięciu blokadki (ale bez sprężyny oczywiście).
Vilkaloki Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Dużo gadacie a mało z tego... Jako osoba posiadająca taki nóż opiszę to wprost: Języczek na grzbiecie należy podważyć palcem i przesunąć do przodu dociskając co szczątkowego jelca. To powoduje podniesienie sprężyny zakończonej zębem uniemożliwającym wysunięcie się ostrza. Następnie należy opuścić nóż do dołu lub energicznie machnąć ręką a ostrze wysunie się pod wlasnym ciężarem z rękojeści poprzez otwór w szczątkowym jelcu. Języczek należy spowrotem przywieść do pozycji wyjściowej, a wtedy ząb zadziała jako blokada ostrza przed wsunięciem się.Boruta kto Ci sprzedał bajkę że były jakieś noże marynarskie? Noż który zamieściłeś to druga wersja noża FJ otwierana w celu łatwiejszego czyszczenia i wymiany uszkodzonego ostrza.
Boruta Napisano 11 Kwiecień 2006 Autor Napisano 11 Kwiecień 2006 Na allegro jest jakiś marinemesser, dość podobny w sumie.Dzięki za wyjaśnienia.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.