oficer1 Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Napisano 9 Kwiecień 2006 Witam od niedawna jestem zarejestrowany w ''odkrywcy'',bardzo sie ciesze ze sa robione takie witryny.Chciałbym sie podzielic z wami informacjami na temat U-botow.Posiadam 3 orginalne filmiki niemieckie kotore były krecone na U-bocie.2 filmiki przedstawiaj momet wpływania u-bota do doku-i przywitanie jednego z najsławniejszych Podowdnych Mysliwych>>Ericha Toopa.Trzeci filmik przedstawia rejs na morzu.wszystkie filmiki sa bardzo krotkie ale liczy sie to ze sa orginalne>>Załanczam rowniez zdjecie ASA w akcji..Wszystkich zainteresowanych prosze o kontakt>>Pozdrawiam
Leuthen Napisano 9 Kwiecień 2006 Napisano 9 Kwiecień 2006 Nie było żadnego Ericha Toopa, tylko Erich Topp. PozdrawiamLeuthen
oficer1 Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Napisano 9 Kwiecień 2006 witam,chodzi ci ze nie powinienem odmieniac>>>te filmiki sciagnełem przez przypadek z niemieckiej strony.SA to bardzo krotkie filmiki ale orginały.Interesujesz sie kriegesmarine>??
Cronos Napisano 9 Kwiecień 2006 Napisano 9 Kwiecień 2006 Nie wiem jak inni ale pod pojęciem oryginalne" myśle o oryginalnych nagraniach np: na taśme szpulowej czy cos tego typu. A jak to jest do ściagnięcia to jak był byś tak dobry to możesz zapodać linkiem:)
oficer1 Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Napisano 9 Kwiecień 2006 słuchaj juz nie wiem sam skad to sciagnełm>>to był przypadek.Masz racje to to sa tylko nagrania a nie orginały>>>mam je na kompie,sa 3 ktore tworza jedna całosc.mowie sa to kruciutkie filmiki..Musiał bym ci to jakos wysłac,jezeli sie tym interesujesz dozuce ci pare fajnych fot
Leuthen Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Nie chodzi mi o odmienianie, ale o to że pisze się Topp" a nie Toop" (jedno o" i dwa p", a nie na odwrót). Skoro o to pytasz - tak, interesuje się działaniami Kriegsmarine, zwłaszcza U-Bootwaffe (jestem współautorem serwisu http://www.kriegsmarine.netlook.pl/).PozdrawiamLeuthen
pedro Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Leuthen wejdz na gg mój nr 1759965 mam cos na temat Gneisenau moze cie zainteresuje pozdro
Lokomotywa Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 jak dla mnie to Otto Kretschmer - ciekawa postac z która jakos dziwnie splótl mnie przypadek .Przebywałem ktregoś roku w Niemczech w miejscowości Straubing na Bawari u szwagra -szwagierka pracowała w miejscowym szpitalu , przyniosła wiadomośc ze w tym szpitalu zmarł na wylew jakiś admirał weteran który zasłabł na statku wycieczkowym po Dunaju - i tak znalazłem sie w poblizu miejsca z którego odszedł na wieczna wachte admiral Otto Kretschmer .Druga ciekawostka jest fakt że od paru lat mieszkam 3 kilometry od miejsca w którym się urodził. a w moim miasteczku prawdopodobnie chodził do szkoly Pozdrawiam Leuthen
Cronos Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Oficer1 nie obraził bym sie jakbyś przysłał mi to na maila:)Pozdro
oficer1 Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 witam witam>nie wiem jaka masz poczte>bym ci wysłał
pedro Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Moja historyjka jest mniej ciekawa ale jednak , panad rok temu jak zaczęły skakac ceny złomu w firmie była akcja zbierac wszystko co stalowe i niepotrzebne i do pieca (pracuje w odlewni żeliwa), stoi w firmie stary kafar do tłuczenia złomu zeliwnego , kafar ten jest nieuzywany od 30 lat, na jego spodzie jest potężna stalowa płyta wiec postanowiono ta płyte podkopac i wyszarpać traktorem niestety skończyło sie na tym że pozrywało linki.Przyszedł jeden ze starych pracowników i powiedział ze łatwo nie pójdzie bo to płyta z pancernika Gneisenau zdębiałem ja to usłyszałem i pytam skad ma takie informacjemówił ze kiedys pracował tu facet który miał fijoła na punkcie historii i on do tego doszedł swoimi kanałami.Co wy na to?
oficer1 Napisano 10 Kwiecień 2006 Autor Napisano 10 Kwiecień 2006 Gneisenau wraz z Scharnhorstem brał udział w walce i zatopieniu krążownika pomocniczego Rawalpindi [23.11.39], walce z brytyjskim pancernikiem Renown [9.4.40] ,kiedy to został trzykrotnie trafiony, podczas zatopienia lotniskowca Glorious [8.6.40], czy w udanym korsarskim rajdzie na Atlantyku [początek 1941 roku]. Po marszu przez kanał La Manche, podczas którego wszedl na mine, został oddelegowany do Gdyni [kwiecień 1941]. Przebudowę ostatecznie wstrzymano na początku 1943 roku. Rozbrojony niezdolny do walki okręt pozostał w porcie gdzie pod koniec wojny [28.3.45] został zatopiony przez własną załogę. Wrak złomowano po wojnie.Bardzo ciekawa historia to co nam opowiedziałes..MYsle ze te informacje ktore podałes nam sa jak najbardziej prawdziwe
pedro Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Wiesz ta płyta na narozach jest dziwnie wyprofilowana, postaram sie wrzucic fote ale jutro (nie mam przy sobie cyfrówki)odlewnia w której pracuje jest wybudowana w latach 60 ale obok była odlewnia jeszcze poniemiecka rozebrano ja w latach 70 ,stal i złom trafiały z całego kraju ,kiedys pokazywałem na forum wózek na butle z kołami od sdkfzta :) ,nie sadze zeby dziadek mówił nieprawde to tylko kawał stalowej płyty jezeli ktos zna skład chemiczny płyt pancernych to prosze o kontakt( chciałbym wyciac kawełek z tej płyty i porównac za pomoca analizy spektralnej ) pozdro
Leuthen Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Lokomotywa - swego czasu poszukiwałem śladów Kretschmera na Dolnym Śląsku. Efekty nie były porażające, ale wiem więcej niż można poczytać w Wilku na Atalntyku" czy znaleźć w necie. Wieczorem odezwę się na priv. Pedro - odezwę sie na gg, jak wrócę z uczelni, skąd aktualnie klikam :-)Oficer - zapomniałeś dodać, że podczas jednego nalotu Gneisenau" omal nie wyleciał w powietrze :-) W powojennej książce Obertyńskiego Łowcy wraków" jest ciekawy opis złomowania Gneisenaua" (po kolei co i jak robiono). Istnieje monografia pancerników Scharnhorst" i Gneisenau" (w serii Nautilus) pióra Trojcy (choć Trojca jak to Trojca - trochę miesza fakty). PozdrawiamLeuthen
Leuthen Napisano 10 Kwiecień 2006 Napisano 10 Kwiecień 2006 Lokomotywa, to Ty musisz do mnie napisać , bo nie ma meila pod Twoim nickiem :-)
huk 100 Napisano 21 Kwiecień 2006 Napisano 21 Kwiecień 2006 oficer1 -prosiłem cie o filmik na maila-wysłałem ci zjawke -i nic cisza ciekawe jak inni-pozdro
Podziemny_Kosmos Napisano 21 Kwiecień 2006 Napisano 21 Kwiecień 2006 Pedro - co do płyty to słyszałem od ojca że we wrocławskim Pafawagu też mieli płytę z Gneisenau i też chyba pod jakiś kafar to było bo wcześniej używali polską,zrobioną po wojnie ale się gieła
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.