Skocz do zawartości

Wszyscy i nikt"-zna to ktoś?

mike110

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
Czy to jest o 6-7 żołnierzach LWP wracających do domu i w jakiejś wsi pomagających obronić nie wiadomo kogo (lub czego) przed całą czeredą żolnierzy z lasu (upowców ?, banderowców, i/lub NSZ-owców, i/lub akowców) ?
Oglądałem ten film dawno temu, będąc bardzo młodym człowiekiem - takie Siedmiu samurajów po polsku" - chyba grał tam E. Karewicz. Dla mnie wtedy to było ekstra - strzelanina, granaty itp., teraz myślę, że była to sieczka propagandowa - obejrzałbym jeszcze raz, żeby porównać wrażenia. Nie wiedziałem, że była nawet powieść i to J.P. Pamcernego.

Janusz Przymanowski (ur. 20 stycznia 1922, zm. 4 lipca 1998 w Warszawie), polski pisarz, poeta, tłumacz literatury rosyjskiej (radzieckiej) oraz polityk.

Uczestnik Kampanii Wrześniowej 1939, internowany i więziony przez Sowietów. W latach 1939-40 chodził do szkoły radzieckiej w Brześciu nad Bugiem, od 1941 członek Wszechzwiązkowego Leninowskiego Związku Młodzieży Komunistycznej (KOMSOMOŁ). W styczniu 1943 wstąpił na ochotnika do Armii Sowieckiej, brał udział w walkach nad morzem Azowskim, od listopada 1943 służył w 1 Korpusie Polskich Sił Zbrojnych w ZSRR. Był m. in. korespondentem frontowym gazety wyciężymy". Po wojnie wstąpił do PPR, prowadził m. in. miesięcznik Skrzydlata Polska", tygodnik Skrzydła i Motor". W 1950 został sekretarzem redakcji, a od 1952 zastępcą redaktora naczelnego Żołnierza Polskiego". W 1961 awansował do stopnia pułkownika WP. W latach 1962-64 był członkiem Komitetu Warszawskiego PZPR, od 1966 do 1968 wchodził z ramienia MON do Rady Naukowej Instytutu Badań Literackich. W latach 1980-85 poseł na Sejm PRL, zwolennik wprowadzenia w Polsce stanu wojennego w grudniu 1981. Zadebiutował jako prozaik w 1950 opowiadaniem Na młodych skrzydłach". Autor kilkudziesięciu książek i powieści o tematyce wojskowej związanych głównie z udziałem Polaków w II wojnie światowej. Największą sławę przyniosła mu powieść Czterej pancerni i pies", na podstawie której nakręcono serial telewizyjny. Był też autorem ponad 200 piosenek i 2 musicali.

Miałem daleką nieżyjącą już ciotkę, która podobnie jak kilka osób z mojej rodziny została zesłana. Po powrocie do Polski w 1946 r. opowiadano mi, że nie można było jej poznać. Dawna pani domu, bogobojna, patriotyczna matka trojga dzieci, wdowa po urzędniku magistrackim zupełnie przemieniła się. Stała się komunistką, członkinią PPR, PZPR, działaczką Ligi Kobiet i diabli jeszcze wiedzą jakich organizacji, wojującą ateistką. Nawet jej własne dzieci nie potrafiły zrozumieć co się z nią stało, bo ona naprawdę uwierzyła w Stalina i komunizm, chciaż byli tacy, co podejrzewali ją o udawanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie