Skocz do zawartości
  • 0

dzisiejsze wykopki

milbas

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji paru przedmiotów z dzisiejszej wyprawy. NA pierwszy ogień idzie gwizdek - piękny, ciężki i masywny gwizdek. Uszkodzony ustnik, ale jak się zatka palcem otwór - pięknie gwiżdże. Pytanie - wojskowy czy odpustowy ??? jeśli wojskowy, to z jakiej wojny czy epoki ???

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji paru przedmiotów z dzisiejszej wyprawy. NA pierwszy ogień idzie gwizdek - piękny, ciężki i masywny gwizdek. Uszkodzony ustnik, ale jak się zatka palcem otwór - pięknie gwiżdże. Pytanie - wojskowy czy odpustowy ??? jeśli wojskowy, to z jakiej wojny czy epoki ???

Napisano

i na końcu tajenicze coś :-), zaintrygowało mnie na tyle, że zabrałem ze sobą. Jak widać jest to mały sześcian, pusty w śroku, zwieńczony tymi drucikami :-), żeby było ciekawiej, na każdej ściance jest inny sybol (symbole przypominają mi wiienki, na jednej ściance są trzy wisienki" połączone ogonkowami, na dwóch są po dwie, a na jednej jest jedna :-). Jakieś pomysły ??????

Napisano
chyba wiem co to jest to cos tajemnicze z wisienkami,ale podeslij jeszcze fotki z kazdej strony zebym sie upewnil czy to jest to co mysle i zagadka bedzie rozwiazana-pozdrawiam
Napisano
juz wszystko jasne,to jest kostka do gry uzywana przez chlopakow,mlodych zydow,grali w jakas gre,na pieniadze oczywiscie,w czasie swieta pesach(ktore juz sie zaczyna w te srode)i nie tylko,mam kilka takich w domu,jak sie to konkretnie nazywa i jaka to gra jezeli cie to interesuje postaram sie napisac pozniej jak juz bede wszystkiego pewiem na 100%,a narazie pozdrawiam
PS.a gdzie to znalazles?
Napisano
aha i jeszcze jedno,jest ona troche uszkodzona,brakuje gory,i zdjecia zamiesc odwrotnie,bo sa onedo gory nogami"tzn literki-pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie