Skocz do zawartości

Zapomniany partyzant Ponurego ???-mogiła ???

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na N" mi to nie wygląda, prędzej może to by W". Co do drugiego zdjęcia to wydaje mi się, że jest to duża litera W" a nad nią S" lub stylizowane P". Może ktoś chcial napisać Wojsko Polskie"? Trudno zrozumieć co jest powyżej.
Napisano
Moim zdaniem to jest J Z" zwróćcie uwage że te dwie litery zostały jakby głębiej wyryte niż reszta napisu... Pozostaje kwestia znaczka przed literą J... czyżby stopień?

Swoją drogą ciekawe znalezisko, musze zacząć rozglądać się po drzewach w okolicznych lasach ;)
Napisano
Z szacunkiem ale nie mogę się zgodzić Lokomotywa, taki Buk , pierśnicy na oko 35 -40 cm - tylko 30 lat ? Pomijając datowanie napisu, nigdy w życiu. Tak szybko takie wymiary to Osika, nie Buk. Ten egzemplarz to spokojnie 60 lat. I tyle zresztą operatowo potwierdził tamtejszy leśniczy. /zadzwoniłem z ciekawości/

Sam napis w tym wypadku uzględniając wiek drzewa zdecydowanie współczesny.
Napisano
To podaj konkretny wymiar bo ze zdjęcia to jest nie oczywiste, tam są różne buki, a ja chcąc upewnić się zapytałem o właśnie 30 - 40 cm z Wykusu więc Buki o takiej pierśnicy tam są właśnie w takim wieku operatowym. Im grubsze tym i starsze.

Panowie słoje - hasło dobre tyle że dla gatunków iglastych nie liściastych.
Dzwonić dobrze dzwoniło tyle że nie w tym Kościele :)
Napisano
acer -Wymiary !!!!!już pisałem ze jak tam trafie to podam – jeżeli jesteś leśnikiem to żuć okiem dookoła na pierwszą fotke- po to ją zamieściłem żeby porównać z tymi dookoła-pozdro
Napisano
Sądząc że jodły obok mają średnicy z 8 cm, ten Buk może mieć ze 45 cm. Ale to jest foto. Dla mnie leśnika liczy się odczyt ze średnicomierza. To o czym mówimy to na oko.
Napisano
Mogli tego Buka usunąć w ramach odsłaniania Jodeł, ale to nic pewnego. Jeżeli już coś na się chcesz robić powiadom Leśniczego , zadzwoń do Nadleśnictwa. W tamtym rejonie nasilone są kradzieże drewna oraz kłusownictwo. Z tego co mi wiadomo obcych traktuje się z rezerwą i jeśli nie chcesz mieć przypadkowych kłopotów ani narazić na posądzenie i przydomek hieny" zrób proszę jak ci radzę
Napisano
Witam.

Na terenie gdzie szukam czasami spotykam tej wielkosci drzewa z napisami w bardzo podobnej formie lecz innej tresci. I z obserwacji wynika ze taka forma jest w stanie na takim drzewie wytworzyc sie w ok. 10 lat od zrobienia jej przez czlowieka. Dla mnie napisy na zdjeciach sa za" wspolczesne.

carbonado
Napisano
carbonado - Może i masz racje tylko kto by 10 lat temu mordował się z tym napisem i z tą datą ??? Żeby nas dzisiaj załadować w bola ??? Zresztą wszystko jest możliwe -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie