Skocz do zawartości

Zapomniany partyzant Ponurego ???-mogiła ???

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Będąc na Wykusie w 2004 roku trafiłem na takiego buka-co sądzicie panowie o tym-po rozmowie z moimi kolegami doszedłem iż może to być mogiła ze partyzanci tak oznaczali w czasie wojny miejsca poległych-a że kora na buku rośnie z bukiem i nie pęka to się ostało-może wypowiedzą się leśnicy ?-pozdro

Napisano
Jakiej srednicy był pień tego buka? Może okażać się ,że w 1944 r. było to małe drzewko.
Ja sądzę ,że wyciął to ktoś dla jaj...i to kilkanaście lat temu.
Napisano
Witam.
Mam te same wątpliwości co bjar_1, z tym że napis na drzewie nie koniecznie został wykonany dla jaj". Może upamiętniać jakieś wydarzenie, ale chyba nie miejsce pochówku. Wydaje mi się że w porównaniu z wielkością liter to symbol krzyża jest zbyt mały jak na oznaczenie mogiły.
Raczej wykonany później niż w 1944.
Pozdrawiam dr.W

ps. huk 100, czy podczas robienia zdjęć zauwarzyłeś czy na drzewie były owoce? Bo z mojej wiedzy zadobytej na prędce, wynika że buk zaczyna owocować, jeżeli rośnie w zwarciu, w wieku 60-80 lat, może po tym da się określić orientacyjny wiek drzewa i czy napis mógł być wykonany w tym czasie.
Napisano
Nawet tej daty nie można skojarzyć z jakimś znaczącym wydarzeniem w tym rejonie.Na Wykusie obozował oddział Ponurego",ale dużo wcześniej.Pozdrawiam.
Napisano

Panowie takie wymiary to mogę dopiero porobić kiedy odwiedze ponownie to miejsce-jeżeli tam trafie-ale myślę ze dam rade- pozdro

Napisano
W każdym razie po pierwszym zdjęciu widać ze buk nie jest mały ani średni jak na polskie warunki -A co na to kombatanci ???-pozdro
Napisano

mat- Masz racje ja tez –po znaleźieniu tego buka przewertowałem dostępne publikacje na temat działania ruchu oporu na tym terenie-zestawiłem wszyskie daty akcji, zamachów,itp.-nawet brałem pod uwagę możliwość śmierci w kilka dni po akcji-no i nic mi nie wychodzi !!!Coś w tym musi być panowie dla jajec można wyryć coś na drzewie –ale nie tak starannie-prawda ??-dla podtrzymania klimatu zamieszczam fotke z Wykusu -gdzie zgineła Zjawa- wolała sobie odebrać życie niż się poddać-pozdro

Napisano
Wykus - Nadleśnictwo Suchedniów. Leśnictwo Sieradowice.

Wiek drzewostanu można szybko sprawdzić w operacie miejscowego leśniczego.
Teren słynący z kradzieży drewna i kłusownictwa.
Napisano
A może pod egidą Odkrywcy-zrobić wypad na miejsce i sprawdzić pod bukiem ???-pozdro" zaczynasz mowic jak archeolog. Zostaw nieboszczyka w spokoju.
Napisano
Widzę ze już się zaczynają dobre rady-a jeżeli tam ktoś leży to nie należy mu się normalny pochówek ???? A jeżeli naprawde zginą za Ojczyznę ????
Napisano
28.X.43r. zgineła podczas trzeciej obławy.Całkowite zaskoczenie,masakra.Huk 100 jeżeli masz jeszcze jakieś fotki z tych okolic to dawaj.Lubię ten temat,a niestety w tamtych stronach nigdy nie byłem.
Napisano
Koło miejsca gdzie padła Zjawa trafiłem Fnke- prezentowałem ją tu niedawno na identyfikacji-a może z niej odebrała sobie życie ??ale spoko bez fantazji -pozdro
Napisano
W podobny sposób, też na bukach, na Wysokiej Górze" koło Zabród ( trasa Włoszczowa - Końskie) wycięte sa pamiątki świadczące o tym, że było tam obozowisko oddziału NSZ Żbika".
Mam nadzieję, że Acer" w tej sprawie się lepiej wypowie.
To co pokazałeś napewno nie jest związane z Ponurym", gdyż już go tam nie było. W 1944r na wykusie pokazywał sie przelotnie Nurt", szukały też tam schronienia oddziały AL.
Na zdjęciu nr. 3 widać datę 10.05.1944r i literę ". Nie umię rozpoznać co jest przed nią. Symbol krzyża ma inny ryt i możliwe, że był dodany inną ręką w późniejszym czasie.
Ze zdjęć 5 i 6 nie można wiele wyznać. Mam wrażenie, że jest tam litera W", może znak Polski Walczącej.
Porównując ryty na buku ze zdjęcia, z tymi, które widziałem na Wysokiej Górze" wydaje mi się, że może to pochodzić faktycznie z 1944 r. Krzyż świadczyłby o czyjejś smierci w tym miejscu lub pochowaniu kogoś przy tym buku.
Napisano
Wiem ze w tym okresie już nie było tam Ponurego-ale miejsce na Wykusie zawsze mi się kojarzy z Piwnikiem- chciałem sprowokować dyskusje-ja osobiście wierze że to napis z tamtego okresu –pozdrawiam wszystkich których ten temat zainteresował i nie tylko-S.
Napisano

Panowie ja napiszę co ja tam widzę -data 10-.V-1944 symbol krzyża literki N.Z z drugiej strony –S.Z i coś co wygląda jak symbol trupiej czaszki ze skrzyżowanymi piszczelami pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie