Skocz do zawartości
  • 0

wrześniowe trzewiki WP ???????????

bolas

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tych butów - podejrzewam że mogą to być polskie wrześniowe" trzewiki. Buciory widoczne na zdjęciach zostały znalezione na strychu w okolicach Łowicza, wraz z nimi było troche innych rupieci m.in. puszki od masek RSC. Nie sugeruje to nic ale te buty wyglądają bardzo pododnie do tych spotykanych czasem na zdjęciach archiwalnych. Pewne jest to że były noszone i teraz są mocno zniszczone - na pewno miały zmienianą podeszwe (naprawianą) - co łatwo tłumaczy brak gwoździ. Chciałem także prosić kogoś o umieszczeie zdjęcia niemieckich trzewików jakie używane były w okresie IIws. Mam jeszcze coś takiego do zidentyfikowania. Załączam kilka fotek buta może polskiego wrześniowego" i jedną fotkę na której widać polskich piechociarzy i ich buty. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i bucik po renowacji - teraz lepiej widać - może teraz ktoś pomoże. Nie opierałbym sie na fotkach z wspołczesnych muzeów bo bardzo czesto sątam kopie albo włąsnie buciory z lat 50-tych

Napisano
przypomniało mi sie ze wewnątzr cholewki mają bite 3" - napis ledwo widoczny takze nie wiem czy to kawałek daty czy np numer ... w miejscu gdzie powinna byc na piętce podkówka zerwano ją i przybito czarną gume. Dno podeszwy jest szyte podwójną nitką. Do tego przybito gwozdzikami przod na którym były gwożdzie (widać po nich slady).
Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tych butów - podejrzewam że mogą to być polskie wrześniowe" trzewiki. Buciory widoczne na zdjęciach zostały znalezione na strychu w okolicach Łowicza, wraz z nimi było troche innych rupieci m.in. puszki od masek RSC. Nie sugeruje to nic ale te buty wyglądają bardzo pododnie do tych spotykanych czasem na zdjęciach archiwalnych. Pewne jest to że były noszone i teraz są mocno zniszczone - na pewno miały zmienianą podeszwe (naprawianą) - co łatwo tłumaczy brak gwoździ. Chciałem także prosić kogoś o umieszczeie zdjęcia niemieckich trzewików jakie używane były w okresie IIws. Mam jeszcze coś takiego do zidentyfikowania. Załączam kilka fotek buta może polskiego wrześniowego" i jedną fotkę na której widać polskich piechociarzy i ich buty. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Napisano
I znowu ja bo na tej samej stronie co o tej panterce jest też dział mundury i tam masz zdjęcia lub w gazetach wojennych w pierwszych numerach na końcu były mundury wrześniowe a te trzewiki bardzo są podobne.Link to: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/m_pol_piech_39a.htm
Pozdro.
kuna
Napisano
Witam
Akurat ta fotka na ktorej widac but piechura pierwotnie zapewne wyszla ode mnie, poniewaz jest jedna z pamiatek po moim zaginionym krewnym w kampanii wrzesniowej i wyslalem ja wraz z innymi do pokazania kilku znajomym. Widze ze daleko zawedrowala :)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie