Skocz do zawartości
  • 0

Napis na łyżce

kubas

Pytanie

Napisano
Wczoraj na terenie obozu ostlegionów wykopałem fragment łyżki.Są na nim wyryte dwa napisy i tak z jednej strony: ORWARD! a na zewnecznej NO PASARAN!Widać że są one wyryte ręcznie a ciekawi mnie to że wiekszość takich napisów na łyżkach miskach i innym oporządzeniu było pisane cyrlicą.Może ktoś z odwiedzających forum bedzie wiedział co to za język i co to oznacza. Pozdrawiam kubas

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wczoraj na terenie obozu ostlegionów wykopałem fragment łyżki.Są na nim wyryte dwa napisy i tak z jednej strony: ORWARD! a na zewnecznej NO PASARAN!Widać że są one wyryte ręcznie a ciekawi mnie to że wiekszość takich napisów na łyżkach miskach i innym oporządzeniu było pisane cyrlicą.Może ktoś z odwiedzających forum bedzie wiedział co to za język i co to oznacza. Pozdrawiam kubas
Napisano
Jeżeli masz taki obiekt i sobie nie żartujesz, to:
jest to dowcip, na stronie do nabierania aprzód" czyli do gęby
na stronie spodniej ie przejdą" czyli nie przecieknie

No pasaran
Forward
słowa hasła, tak jak u nas do ataku" i ani kroku w tył"
świetna ironia.
Napisano
No pasaran " jest zwrotem hiszpańskim i po polsku oznacza Nie przejdą".Było to hasło komunistki Dolores Ibarruri rzucone przez nią na początku hiszpańskiej wojny domowej 1936-1939 w przemówieniu radiowym w lipcu 1936 - powielane pozniej na licznych plakatach i ulotkach
Napisano
Jeśli mój aparat wytrzyma tą próbe to jutro zdjęcie zamieszcze. To dziwna historia biorąc pod uwage że szkolili się tam turkmeńce :)Może jeden mądry był i nawet inne języki znał:)) Także jutro na odpowiednim forum zamieszcze zdjecia wczorajszych i jutrzejszych wykopków. Pozdrawiam wszystkich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie