Skocz do zawartości

FALLSCHIRMJAGER

$pier$

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanko,mysle ze udzielicie mi odpowiedzi.Mianowicie interesuje mnie temat niemieckich oddzialow powietrznodesantowych 1939-45,chcialbym dokonac zakupu jakies ksiazki.Znacie moze jakies ksiegarnie ktore prowadza sprzedaz wysylkowa a znalazl by sie tam ten temat ??Moze wy macie jakas ksiazke tego typu ktora zalega wam niepotrzebnie na pulce ?? prosze o odpowiedz Dziekuje....
Napisano
Pozwolę sobie rozszerzyć to pytanie - jaka książka jest najlepsza?

Osobiście posiadam taką pozycję: „Niemieckie Wojska Spadochronowe 1936-1945” autorstwa T. Nowakowskiego, M. Skotnickiego, J. Zbiegniewskiego.
Napisano
Xantos - najlepsza z dwóch (oprócz Lucasa)? :-))) Jest jeszcze broszurka Ledwocha z serii Militaria" pt. ielone diabły".

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
http://www.schifferbooks.com/newschiffer/book_template.php?isbn=0764310402
zobacz koniecznie - wydawnictwo świetne, ale nieco :-))drogie - głównie dla uniformologów, ale materiał foto bardzo fajny...Do dostania w Pelcie (W-wa róg Świętokrzyskiej i Mazowieckiej - nie polecam ze względu na ceny, lub przez internet)
Napisano
Według mnie są te 2 książki + broszurka Ledwocha i to jest alles (chyba, że coś wyszło naprawdę niedawno i nie mam o tym pojęcia). W Niemczech jest tego (z oczywistych powodów) więcej :-)

Pozdrawiam
Leuthen
  • 3 weeks later...
Napisano
Czesc!

Sa jeszcze Pikujace Orly - Niemieckie wojska powietrznodesantowe w II wojnie swiatowej" J.Lucas'a Calkiem ciekawa ksiazka (rys. historyczny, bez uniformologii...) ;o)

Pozdrawiam!
M
Napisano
yautay, o publikacji Lucasa akurat wspominałem (patrz wyżej).
Calkiem ciekawa ksiazka" - której autorowi nie brakuje fantazji, natomiast co najmniej w kilku przypadkach wiadomości i owszem. Piękna narracja i zgrabny styl nie zastąpią mi treści (analogiczna sytuacja z dziejopisarstwem, a miejscami bujdopisarstwem, Normana Daviesa). Pod tym względem rojaczki" są znacznie lepsze (co nie znaczy - ardzo dobre").

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
A tak, racja - Niemieckie oddziały powietrznodesantowe 1939-1945" wydane przez Editions Spotkania w serii Żołnierz i broń" (niemal nieosiągalne obecnie :-) ). Jest to jednak raczej książeczka (40 stron), a nie obszerna monografia.
Napisano
Do dostania w Pelcie (W-wa róg Świętokrzyskiej i Mazowieckiej - nie polecam ze względu na ceny - no i do tego te dwie zasuszone starsze panie w okularach, które trajkoczą bez przerwy o podagrze, lumbago i przepisach na pasztet ;-)
Napisano
Wczoraj odwiedzałem Pelte i nie do dostania, ale dwie zasuszone panie, nadal na swoich stanowiskach. W ogóle Pelta zeszła juz na psy i nawet biuro podróży założyli w miejsce sklepu modelarskiego. Ogólnie Pelta przechodzi do historii już, agonia Panowie, agonia, trza zbierać na wieniec pogrzebowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie