Skocz do zawartości

Drużyna saperów Wehrmacht

Rekomendowane odpowiedzi

Może jesteście w stanie mi pomóc.
Poszukuję zdjęć, wzorów, wymiarów trzonka i futerału do oskarda niemieckiego z pierwszej wojny. Możliwe,że nadal były w użyciu w czasie drugiej wojny.
Oto ten oskard.
http://horhe1807.fotosik.pl/albumy/369963.html#e

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie spotkalem sie z uzyciem tego modelu podczas II wojny, nie ma go nigdzie w regulaminach. Podczas II wojny uzywano kilofow z dlugim i krotkim trzonkiem, z charakterystycznym okuciem na trzonku. Choc wiadomo jak bylo. Uzywano za to na pewno odpowiednika I wojennego toporka okopowego /Beilpicke, zdaje sie ze taka nazwa/, choc pokrowiec roznil sie.
Zdjec tego oskarda nie mam, najlepiej chyba zrobisz jezeli napiszesz do gosci ze strony www.altearmee.de , maja tam m.in. zobrazowana sylwetke Pioniera I wojennego.
Wrzucam zdjecie, jako I wojenna ciekawostke: Pionier z pelnym wyposazeniem". Oj, my w grupie wiemy co to znaczy ;D

Pozdrawiam
Maciek/Hainrich
GRH Pionier 39

• 3 years later...
Wszystkich zainteresowanych tematyka pionierów Wehrmachtu zapraszam na profil naszej GRH na facebooku. Publikujemy tam na biezaco wspomnienia pionierów niemieckich z okresu II wojny światowej - choć nie tylko, także artykuły dotyczące Wehrmachtu w ogóle.

Profil można znaleźć pod adresem:
http://www.facebook.com/#!/pages/Pionier-39/225154405850

Pozdrawiam
Hainrich
GRH Pionier 39

kolego ubenfurer skoro Łomża niedaleko to podjedzcie do Tomaszowa w celu omówienia szczegółów współpracy. Jesteśmy otwarci na wszelkie formy współdziałania;-).
Pozdro Batalion Tomaszów

Słyszałem Jacek że na szkolenie mamy do was przyjechać :).Samo przebywanie z Wami to coś dla pionierów tzw nie rozbrojona ROZRYWKA ;p Na drugi dzień huczy we łbie jakby tona trotylu je.....a obok ;)oczywiście po wykonaniu pionierki żeby nie było Do zobaczenia!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie