Gunship! Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 Witam. Ostatnio mam niewątpliwą przyjemnośc kisić się 5 godzin w autokarach relacji Łódź - Lublin.Rejsy te przebiegają przez Tomaszów Mazowiecki i jadąć któryś raz z kolei tą samą trasą człowiek wyłapuje różne ciekawe elementy środowiska.Znalazłem 3 takie ciekawostki które być może mi wyjaśnicie.Na mapce zaznaczyłem:purpurowy/fioletowy kwadrat - wieża ciśnień na dworcu w Tomaszowie. Od kiedy istnieje ona w obecnej formie tzn żel-bet? czerwona kropka - obiekt żelbetonowy pomiędzy ulicą a szlakiem kolejowym do Spały/ Glinnika, tuż za mostkiem na rzece Czarnej(?) Czy to jakiś schron z wojny czy też pozostałości po WISTOMie? Duży otwór wejsciowy, zmniejszony obecnie cegłami.czerwona linia - odgałęzienie szlaku do Glinnika/Spały w prawo tuż przed przejazdem z trasą nr 48. Bocznica biegnie przez pewien czas wzdłuż trasy na Spałę po prawej stronie po czym odbija w las. Do czego ona prowadzi? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)PozdrawiamGunship
ponury Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Witam na tej mapce znajdziesz odpowiedź na swoje ostatnie pytanie dotyczące ajemniczych" torów. Pozdrawiam
kloki Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Witam.Jestem z Tomaszowa. Pierwszy obiekt to wieża ciśnień dla zakładów Wistom, obecnie nieczynna z wiadomych powodów.Drugi obiekt to schron najprawdopodobniej na wysuwane działo przeciwlotnicze.Trzeci Obiekt to bocznica kolejowa prowadząca do rozlewni paliw i olei. Kilka lat temu miła tam miejsce eksplozja cystrn, dość głośna" sprawa... Miejsce to nazywane jest Cygan, jak widać na mapce.Jeżeli chcesz porozmawiać na temat okolic zapraszam na maila, napisz w mailu skąd jesteś.Pozdrawiam.
tosh Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 witamdobrze, ze Gunship zapodal temat Toamszowa, bo mi pamiec tym odswiezyl... :)Kloki:pierwsze pytanie: czy moglbys w przyblizeniu podac ilosc schronow zelbetonowych w Tomaszowie? Widzialem tam jeden tobruk przy bocznicy kolejowej (od tej linii co idzie do Glinnika), schron, o ktorym Gunship wspomnial i jeszcze jeden w miare blisko tego tobruka przy torach...czy jeszcze cos jest? drugie pytanie: ile w koncu jest linni okopow od Spaly do Tomaszowa bo ostatnio jadac naliczylem chyba 7 czy 6, moze wiesz ile...pytanie trzecie: tym razem Inowlodz-ile tam jest schronow? (widzialem dwa ukrycia na armate, chyba na Pak 40, jeden dla druzyny piechoty i jakis fundament zelbetonowy, wygladal jak malutki basen...)Pytania wole zadac na forum, przy okazji bedzie info dla innych...Gdybys mogl rozwiac moje watpliwosci, bede niezmiernie wdziecznypozdrawiam
ponury Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Witam interesuje mnie przebieg walk o Inowłódz podczas I wojny światowej jeśli ktoś z was ma namiary na temat będe wdzięczny za wkazówki a może ma ktoś znaleźiska do pokazania z tych okolic.Pozdrawiam
kloki Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Witamtosh:1) Schronów żelbetonowych jest bardzo dużo, nie znam obecnie dokładnej ilości, ale jeżeli potrzebujesz mogę to sprawdzić. Jest ich ponad 20 na pewno, jak nie 30. Są to fortyfikacje pozostałe po umocnieniach linii Pilicy, zbudowanej przez Niemców do obrony przed A.Czerwoną. Rozmieszczone są w różnych punktach miasta, okolicznych lasach i polach. 2) Linii okopów jest sporo. Te które widziałeś po drodze biegną do linii obronnych nad Pilicą, magazynów polowych, które kieyś się tam znajdowały. Służyły głównie do zaopatrywania obsadzających stanowiska. Linia ta w zasadzie nie była wykorzystana do celów obronnych. Rosjanie obeszli umocnienia, przeprawiając się przez rzekę w niestrzeżonych miejscach i uderzyli niespodziewanie na flanki.3) Zależy od której strony jechałeś. Od strony cmentarza są przynajmniej 3 obiekty, z tego co wiem.Pozdrawiam.
kloki Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 ponury:Jeżeli chcesz sobie pokopać amunicji i łusek, to jest to temat dla Ciebie. Ogólnie w skrócie: Rosjanie i Prusacy obsadzili obie strony rzeki i strzelali się całą zimę. Ogólnie nic ciekawego. Co było do wyszarpania ciekawszego, zostało wyciągnięte dobrych pare lat temu. Napisz do mnie na maila, może się wymienimy informacjami. Skąd jesteś, może uda się razem uderzyć w ziemię :)Pozdrawiam.
ponury Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Witaj Kloki a co byś powiedział na temat lasów między Cekanowem a Lubochnią .Byłem kiedyś na starym trakcie za leśniczówką Kruszewiec ale po lesie się nie rozglądałem.
kloki Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisz a maila kklokki@wp.pl , albo gg 1733893. Dogadamy się jakoś.Pozdrawiam.
jaca2003 Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Hm Tomaszów miasto sexu i biznesu.jak pisze kol Kloki nic ciekawego.ostatnie duże znaleziska to Rosi i Lufcik.I po każdej wiosennej fali jakis kawałek blachy.Sam znam w Tomaszowie kilka miejsc wartych odwiedzenia z cięzkim sprzetem(fakt mieszkam w Gdańsku więc co ja tam wiem)w okolicy tez by kilka warto odwiedzi.Ale z czym sie nie zgodzę to z tym ze NIC TAM NIE MA.Kol Kloki jedz na miejsce rozejrzyj sie a potem wyrazaj opinie.Wstyd zeby człek z pólnocy miał wiedziec lepiej od Ciebie.Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 coś tam jednak jest w tych lasach bo goście od schronu kolejowego mają troche wykopalisk.http://www.anlagemitte.bunkrowiec.com/ssg.php
kloki Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Witam.Nie twierdze, że nic w Tomaszowie nie ma. Mowa była o Inowłodzu, proszę czytać dokładniej. Mieszkam w Tomaszowie, więc jestem na bierząco. Wiem kiedy coś wychodzi spod ziemi. W Gdańsku jest jednak z pewnością tego więcej. Chociaż kto wie co nam kolejne litry wody wypłuczą :)Pozdrawiam.P.S.Nie dokońca należy wierzyć w to, że te fanty w bunkrze zostały wykopane w okolicy ;)
bunkerites_banditen Napisano 9 Kwiecień 2006 Napisano 9 Kwiecień 2006 Powiem tak, jeśli mogę oczywiście. 95 % które leżą w bunkrze w Konewce pochodzą z Konewki i okolic (inowłódz, k. wola, spała, etc.) 5% to radia i inne pierdoły które jak wiadomo nie zostały wyciągnięte z ziemi. Żelastwo które widzicie w bunkrze jest na 100% z tych okolic co piszę. Wiem o tym bo mam w tym spory udział. Ogólnie jest tam bardzo dużo miejsc gdzie się wyciąga do tej pory ładne fanty co widać w bunkrze że przybywa towaru praktycznie z dnia na dzień.Pozdrawiam.ps to co na fotce oczywiście jest z Konewki i okolic.
Rommel rulez Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 To było na terenie między bunkrem a willą Gierka? sam tam kiedyś pokopałem czego wynikiem była puszka po masce p.gaz. ale tak się zadomowiłem na gierkówce że tam jeżdżę co miesiąc na strzelanki ASG. W sumie to też ciekawe ale z innych czasów. w piwnicy samej willi (nie mylić z byłym ośrodkiem LOT) są zamurowane drzwi. Rypaliśmy tam w ścianę kolbami to wiem że oddaje pusto. dementuję plotki że jest to przejście do jednostki wojskowej :D najprawdopodobniej jest tam jakiś schron dla sekretarza, nei udało się nam tego odkrywać z powodów od nas niezależnych (atak Kubańczyków w sile 3 oddziałów) a później już się do domu śpieszyło... może kiedyś
szym Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Gunship - W samym Tomaszowie były prawdopodobmnie 32-33 schrony (obiekty) Linii Pilicy. 2 albo 3 zostały zniszczone, zasypane. Pozostałe można odnależć w mieście. Dyskusyjne jest to czy betonowa platforma po działo p-lot z magazynkiem na ammo jest schronem. Większość to tobruki i garaże na Pak-a (bez pomieszczeń załogi, parę schronów na drużynę piechoty (sporadycznie na dwie). To co widziałeś z autobusu bierny na drużynę. Mapka schronów w Tomaszowie wisi w Konewce.Wieża ciśnień na dworcu na 90%zbudowana za Niemca.Poza tym na Linii Pilicy w skrócie znam 3 schrony w Teofilowie, 6-7 w Inowłodzu, 3-4 W Luboczy. To z pamięci bo nie mam w domu mapki z obiektami.Jeśli chodzi o znaleziska z okolicy to nie narzekam: mam stały dopływ świeżego towaru; ostatnio dwa niekompletne koła od polskiego jaszcza lub armaty 75 mm z terenu bitwy tomaszowskiej, ogony od haubicy leFH 18 (miałem kiedyś taką w całości - dziś stoi w Dżonowie), koło napędowe od SdKfz 251. Ponury- Schrony nmiędzy Cekanowem a Lubochnią - 4 wysadzone schrony bierne 102V w Skrzynkach
szym Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Kloki- 85% fantów z IIw.ś. w Konewce to z okolic (w promieniu 35 km)Bunkerites dzięki za zdjęcie - trochę nieaktualne, ale liczą się intencie. Nowsze na stronie Konewki.
wolff Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Na kopalni też jest pare w tym jeden na górce koło laśmociągu:)pozdr.wolff
darcos Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Witam.Również jestem z Tomaszowa Maz. i mam takie pytanie. Z jakiego okresu jest most żelazny na Pilicy? Czy to wytwór powojenny, czy też przed?
szym Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Jeśli chodzi o mosty kolejowe to są dwa obok siebie. Jeden przedwojenny na linii do Opoczna. Drugi zbudowali Niemcy prowadząc linię do Radomia.
martian. Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 W niektórych miejscach w okolicy to strach w ziemie tupać. Dlatego włączyłem iron mask" i szukam guziczków. Niemcy pozbywali się amo przed forsowaniem Pilicy. W zalewie ile tego żelastwa na dnie leży. Podejrzewam, że jeszcze kilka pojazdów by znalazł. Kiedyś wędkowałem to co jakiś czas widziałem gości w akwalungach śmigających w miejscach przepraw. Pilica i okolice Tomaszowa to aj" dla saperów".
szym Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Good job, Martian, good job. Już widzę zastępy w woderach lub OP1 rzucające się z wykrywaczami w odmęty Pilicy pod mostami. Może chociaż wydobędą resztki przęsła wysadzonego w styczniu 45 r., bo większe jego elementy wydobyto doiero latem br.
martian. Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 No i wtedy łatwiej będzie spinningować.:)))
darcos Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Nie za bardzo zrozumiałem pdp na pytanie o most. Jest jeden most kolejowy dwuprzęsłowy. Z tego co piszesz to jedno przęsło do Opoczna było wcześniej wybudowane od tgo drugiego do Radomia. Czy dobrze rozumuje?
szym Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Jeśli traktować mosty jako jeden obiekt to są 3 przęsła na linii do Opoczna i obok 3 przęsła na linii do Radomia. Z bliska widać różnicę w budowie przyczółków i pręseł co świadczy że poszczególne nitki powstały w innym okresie.
Bakunin Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 Tomaszów MazowieckiMonumentalna kolejowa wieża ciśnień. Wybudowana przez Niemców w ramach planu Otto, ok. 1942 roku (w związku ze zwiększonymi potrzebami przewozowymi i rozbudową węzłów kolejowych)http://wieze.republika.pl/Tomaszow_PKP.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.