Skocz do zawartości

Pamietacie artykuł w Odkrywcy nr.styczeń 2003

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pamiętacie artykuł o wykopanych samowarach i przestrzelonej belce w stodole która stała na drodze pojedynku Stuga i T-34.Odkrywca Styczeń 2003 nr.1[48] na końcu artykułu pisałem że dostałem obietnice od gospodarza ze jak będzie rozbierał kiedyś ową stodołę –to ta belka będzie moja-i stało się, stodoła nie wytrzymała śniegu tej zimy i się zawaliła właśnie wróciłem przed chwilką z moim kawałkiem-ta fotka pokazuje jak wyglądała wcześniej- pozdro

Napisano
acer -Zachęcam do przeczytania artykułu –ale mogę zdradzić ze pojedynek nie został do końca rotrzygnięty-T-34 uszkodzony a Stug został w bagnie –a teraz ciągne z niego części-co do dziury to dziura jest Niemca na 100% znam pozycje z tamtego pojedynku i mam świadka-który pokazywał w którym kierunku była rysa na ziemi po wyjściu pocisku z belki –a następnie wpadł nie eksplodując do stawu -pozdro
Napisano
To gratuluje i zazdroszczę miejscówki.
Stug kontra T-34, no,no.....ciekawie to musiało wyglądać.

U mnie w pobliżu niestety nie było walk pancernych ani wraków.

pozdro
Napisano
U mojego wujka w Sieniawie w Podkarpackim w 39 po agresji Radzieckiej zatrzymał sie w domu jakis półkownik czy inna szycha. Rodzine wyrzucono na strych a oni mieszkali na dole. A trzeba dodać że był to jedyny murowany dom na obrzeżach miasta i prezentował sie ładnie przy wjeździe do miasta. W czerwcu jak Niemcy poszli na Rosje ważniejsze cele w mieście zostały zbombardowane, ale dom sie uchował ponieważ był schowany za potężnymi topolami i nie było go widać od strony zachodu i miasta. I kiedy tak niemcy latali nad miastem to w stodole odbywała sie ruska impreza przy bimbrze i ruskie wyskoczyli i zaczeli prać pepeszami do samolotów. Jeden samolot zrobił kułeczko i przejechał serią po stodole. Ładne slady widac do dzisiaj, to jak pojade tam w wakacje to pstrykna fotki.
Pozdrawiam
Napisano
to do kolekcji a raczej do kompletu należało by ten pocisk odnaleść ;). Fajna sprawa takie namacalne slady walki.

pozdrawiam
M-72
Napisano
Myślę ze nic z tego nie wyjdzie na miejscu stawu jest teraz bajoro –następna sprawa to czy to był przeciwpancerny czy przebijak-jak p.panc to lepiej nie dotykać zapalnik mógł nie szczytać tej belki jako pancerza i dlatego nie eksplodował- a teraz to sobie może czeka na uderzenie łopatą i fru polecimy wysoko do góry-pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie