fakker Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 coś sie troszke pokićkało . to wczorajsze fanty . płaszcz , hełm i jakas cześć peryskopu z czołgu? mam więc prosbe do kolegów o identyfikacje tych znalezisk Płaszcz jest podobny do tych ktore były uzywane np prze motocyklistów i inne formacje .Jakie to wz hełmu jest boi nie mam zielonego pojęcia na ten temat i na koniec częśc peryskopu z czołgu niemieckiego? może ktos posiada jakies rysunki albo sczematy gdzie cos takiego jest pokazane. pozdro
amsel44 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Fakker, kiedys mialem plaszcz lotnika , na piersi gdzies na wysokosci 2-3 guzika byla pieczatka z orlem luftwaffe tak samo wewnatrz na kieszonce (dokumenty itp)byly oznaczenia .wiec zobacz czy cos tam jest !. bo moze to jakis zwykly plaszcz okolo"lat np. 50-tych.
fakker Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 zabłebilem sie we wszystkie zakamarki i niestety nic nie znalazłem nawet żadnego stempelkamoze faktycznie to jakaś produkcja powojenna? chyba ze może ktoś ma jakąś inną teorię na ten temat?
mietek Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Dodaj zdjecia:1) Guziki w plaszczu2) Otwor wentylacyjny w helmie (czyli ten wyzej), ujecie od wewnatrz
acer Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Charakterystyczny wywinięty rancik, dzwon ładnie wygląda.Popatrz wewnątrz, powinny być bicia.
fakker Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 jeżeli chodzi o bicia w hełmie:nie jestem dokladnie pewien ile jest tych cyfr 4 lub 5 dokladnie widoczna jest bicie 40przed nimi cyferki wygladaja jak 69? i nie jest to skojarzenie z czyms innym :-) całe bicie wyglada jak 6940z tym ,że jak zaznaczyłem dokladnie widoczna jest 40 co do pozostałych cyfr to nie jestem dokladnie pewiendodatkowo nad cyframi wygladaja jakby wyryte litery? lub jest to poprostu zbieg okolicznosci i mogą to byc zwykle zarysowania litery wygladaja na HRDW lub HKD musialby to ktos dokladnie zobaczyc.jeżeli chodzi o guziki na płaszczunie posiadają zadnych wron i innych emblematów . z tego co mi wiadomo mial on byc używany po wojnie i moze guziki nie beda orginalne.zdjęcia o ktore koledzy prosili postaram sie załaczyc w dniu jutrzejszym bo dzis nie dam juz rady.pozdro
fakker Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 bicie na hełmie .ale jakos zdjecia nie najlepsza
fakker Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 i jeszcze trzy zdjęcia tego płaszcza.1
mietek Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 ano M-42.Guziki - jak by byly wrony to bys raczej nie pytal co to za plaszcz, choc wrony na guzikach to glownie SA.Ale jak wygladaja guziki z gory, od spodu, jakie sa typy, ile maja dziurek. To zawsze cos moze pomoc.
fakker Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 guziki maja po cztery dziurki.widok z przodu jak na zdjęciu nr3 z dnia dzisiejszego.od spodu calkowicie gładki.postaram sie zamieścic jeszcze ich dokładniejsze zdjęcia.
Pytanie
fakker
widok ogolny
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.