dareQ Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Napisano 2 Kwiecień 2006 Podpowiedzcie mi gdzie mógłbym poszukać informacji na temat niemieckich warsztatów budowanych pod koniec wojny (obecnie Wielkopolska-ok.100 km od granicy)? Z opowiadań mieszkańców mojej miejscowości wiem, że właśnie pod koniec wojny niedaleko wioski w lesie były niemieckie baraki-warsztaty (nie wiem jaka produkcja- ktoś wspominał o częściach lotniczych ale to mało prawdopodobne).Na wzgórzach przygotowywana była konstrukcja pod elektrownię wiatrową". Mieszkańcy mają do dziś stamtąd stare metalowe mocne drabiny o dł.ok.4 m. Był wykopany też rów pod kabel zasilający baraki. Po ucieczce Niemców większość została rozszabrowana. Dziadek przywoził stamtąd silniki elektryczne i inne inności :)Czy w dokumentach niemieckich można znaleźć jakiś ślad po takich warsztatach? W pobliskim Muzuem nic nie wiedzą na ten temat... Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Boruta Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Pewnie obóz RAD. Myślę, że warto tam pogrzebać.Pozdrawiam
dareQ Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 obóz RAD...? możesz podać bliższe informacje gdzie tego szukać? (z czym to się je?)dzięki!
dareQ Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 sorki... już znalazłem co nieco- Służby Parcy Rzeszy. Ale wstępne przeszukanie nic nie wykazało. Wpisałem starą nazwę niemiecką miejscowości i pojawiło się Alt-Zattum/RS ale nie mogę otworzyć tej strony(.pdf)Gdzie jeszcze ewentualnie mogę szukać? Z j.niemieckim jakoś sobie poradzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.