Skocz do zawartości

Prosze o Id podejrzanego medaliku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich, dzisiaj rozpoczolem sezon i bylo calkiem nieźle pare łusek, pare naboi, troche monetwk z PRLu, kula z grantu, ale co najważniejsze PODEJRZANY MEDALIK - nie mam jego zdjecia ale prosilbym o id, OPIS MEDALIKU - wielkość jak 5 gr wspólczesne, bardzo cienki, prawdobodobnie miedziany, ale co najwazniejsze ma charakterystyczny ornament w postaci kilkunastu kółek zebranych w okrąg, medalik musi byc bardzo stary bardzo sie go trudno czyści, podejrzewam ze jest bity ręcznie. Prosze o POMOC
  • 4 years later...
Napisano
Dzięki za info.Medalik św.Benedykta to niedzielny wykopek.Stan idealny.Wszystko da sie odczytać.Skorzystałem z wyszukiwarki i znalazłem kolega kilgore wstawił zdjęcie takiego samego medalika.Dlatego odświerzyłem wątek.Interesuje mnie z jakiego okresu pochodzi.Pozdrawiam
Napisano
Medalików nie robiło się z miedzi, ale z mosiądzu. Mosiądz to stop miedzi z cynkiem (do 36%). Mosiądz ma kolor żółty a miedź czerwonawy. Kolor czerwonawy na medaliku po zdjęciu patyny bierze się z tego, że miedź wychodzi" pod wpływem reakcji chemicznych w glebie. Wewnątrz medalik jest żółty.
Kiedyś tego uczono w szkole na pracach ręcznych i chemii, teraz szkoda gadać....
Napisano
Miałem w ręku kilka tysięcy medalików, ale miedziany widziałem może jeden, góra dwa razy.
Ludzie o małej wiedzy technicznej wszystko co zielone i wychodzi z ziemi nazywają miedź", podczas nawet w epoce brązu używało się stopów a z miedzi robi się np. drut, dawniej blachą miedzianą kryto kościoły i zamki, miedziane są pierścienie wiodące pocisków oraz sporo monet zdawkowych od XVII - XIX w., miedź jest stosowana w procesie srebrzenia i złocenia i ma jeszcze sporo innych zastosowań, ale jako czysty metal nie była stosowana do wyrobu guzików czy medalików.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie