Skocz do zawartości
  • 0

Dwa guziki

M98k

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich. Dostałem dzisiaj od znajomego dwa guziki wykopane na działce. Jeden (zdjęcie obok) najprawdopodobniej jest sprzed II wojny światowej. Jest na nim numer 46 (nr pułku??) a jego średnica to 1,5 cm...

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Konkretniej by było wiadomo jednak po zamieszczeniu rewersów.
Poza tym w większości przypadków jak ktoś widzi liczbę w labrach to od razu Napoleon I ! A są od tego wyjątki dlatego przydałby się jednak rewers.
Drugi to na pewno PRL tylko tam jest Ł Z.G" i produkowany w latach 1946-52.
Pozdrawiam. Hubert.
Napisano
czy sa jakieś stronki gdzie można zindentyfikować guziki?? Bo coraz częściej mi sie one trafiają a ja nic o nich nie wiem :( jeśli macie jakieś linki to proszę podać.

P.S
To ten guzik jednak napoleoński jest. Często się trafiąją??

Pozdrawiam M98k
Napisano
Witam, no to jednak wyszło na moje:]
Fajna stronka, która przychodzi mi w tej chwli na myśl dotyczy głównie guzików rosyjskich, jest bardzo szczegółowa http://www.pugoviza.ru
Pozdrawiam Łukan
Napisano

Witam wszystkich. Dostałem dzisiaj od znajomego dwa guziki wykopane na działce. Jeden (zdjęcie obok) najprawdopodobniej jest sprzed II wojny światowej. Jest na nim numer 46 (nr pułku??) a jego średnica to 1,5 cm...

Napisano

drugi jest troszke dziwny bo przedstawia orła polskiego ale bez korony. Może nic w tym dziwnego ale został wykopany i to mnie zastanawia. Widoczna na zdjęciu biała blama na brzuchu orła to tak jakby srebrzenie nałożone na guzik. Z tyłu są literki Ł" na górze i .C" na dole. Proszę o pomoc w identyfikacji

Pozdrawiam M09k

Napisano
aha zapomniałbym :) Jeśli potrzebne będą zdjęcia rewersów guzików proszę pisać to zamieszczę.

Pozdrawiam M98k
Napisano
Witam, pierwszy to guzik z okresu Napoleona I- 46 pułku piechoty a drugi to guzik LWP, sygnatura zdaje się wskazywać na powojenną produkcję w znacjonalizowanych zakładach Bronisława Grabskiego z Łodzi.
Pozdrawiam Łukan
Napisano
czy te napoleońskie guziki często sie wam trafiają?? Jeśli tak to wrzućcie fotki swoich :)

Pozdrawiam M98k

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie