Skocz do zawartości

Chwarszczany

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć wszystkim

Oglądaliście wczoraj NDW ?
Jak zwykle nic nie znaleźli :-)
ale program nie był zły.
W sumie pan Trojanowski mógłby
zrobić osobny cykl programów
o poszukiwaniach na pewno
pozyskał by wielu widzów

Pozdrawiam
Napisano
wszystko fajnie tylko że:
a. program był w zasadzie powtórką z programu z 2001 roku nie było tam żadnych nowych materiałów.
b. od tego czasu prowadzono nowe poszukiwania
c. mówiono tam o znalezieniu monet z XIV wieku jako skarbu templariuszy co ciekawe zakon został rozwiązany ok 1312 roku przez Klemensa V.
d. przez cały program mówiono o szczególnej roli Rurki i Chwarszczan. a prawda jest taka że były to absolutnie prowincjonalne nie istotne dla zakonu miejsca. oczywiście skarb mozna chować wszedzie.

i to by było na tyle
Napisano
..O widzę kolega obeznany z tematem
to moze zadam pytanie :
Czy takich komandorii w Polsce mogło być
więcej ? czy istniały tylko te dwie ?
Napisano
Te dwie sa najbardziej znane (pewnie dla tego ze jeszcze istnieja), jednak jest jeszcze kilka miejsc ktore byly pod wladaniem templariuszy np. przez ok. 25 lat rzadzili terenami w okolicy Dobrej Nowogardzkiej.
Zajzyj na strone http://www.templariusze.debno.pl/tmplszlk.htm
Napisano
hehe najlepiej to pojechać do Kortumowa.
Tam skarb twój gdzie serce twoje"
Napisano
Cześć !
Tylko gdzie to Kortumowo się znajduje, Nienacki nie podawał prawdziwych nazw miejscowości lecz je kamuflował.
Może więc :
http://www.nienacki.art.pl/w_templariusze_krzysiek_2001.html
Pzdr. ;)
Napisano
Witam!
Co do programu w TVN, w którym brałem udział, wypowiedziałem się już na innym forum. Zainteresowanym daję link:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/phpBB/viewtopic.php?topic=2369&forum=1&5

Dodam tylko, iż komandoria w Chwarszcznach, istotnie jedyna kompletnie zachowana w Polsce, nie była pozbawiona znaczenia. Komtur Chwarszczna był preceptorem zakonu na Polskę, Nową Marchię, Czechy i Morawy, a więc placówka w strukturze zakonu pełniła dość ważną funkcję. Jest to poza tym miejsce wyjątkowe i z innego względu - tylko tu z wyjątkiem Ziemi Świętej przebywali rycerze 3 największych zakonów rycerskich średniowiecza. Templariusze, jako budowniczowie zamku (i kaplicy), joannici jako ich następcy i krzyżacy w okresie dzierżawienia Nowej Marchii od elektorów brandenburskich - przegonili joannitów i urzędowali w Chwarszcznach przez parę lat, opuścili zamek dopiero po przegraniu procesu przed papieżem.
A tak w ogóle to zapraszam do Chwarsczczan 16 sierpnia, odbędzie się wielki turniej rycerski z udziałem 250 rycerzy (z bractw joannickich i templariuszowskich) z całej Europy. Więcej na stronie:
www.templariusze.org
Pozdrawiam
Artur Boratczuk
Napisano
Artur ma całkowitą racje - nie można, jak to robi niejaki Proteus umniejszać znaczenia komandori w Chwarszczanach i w Rurce, pomijając, takie aspekty, ze przetrwały do naszych czasów, to warto zwrócić uwagę na ich usytuowanie w dawnych granicach, to dlatego, że leżały tak daleko na wschodzie miały marginalne" jak to ujmuje Proteus znaczenie ? Spotkałem się z opiniami poszukiwaczy, którzy uważaja wręcz przeciwnie, że w czasie czystek na zachodzie, to właśnie wschód stał się ostatnim spokojnym miejscem. Między innymi dlatego upatruje się ukrycia eswntualnych dóbr zakonnych na terenie woj. zachodniopomorskiego. Opini o skarbie oczywiście nie potwierdzają naukowcy, ale zaznaczają, że jako ostatnie tzw. wschodnie bastiony, obie komandorie miały niebagatelne znaczenie dla interesów zakonu na wschodzie.
Pozdrawiam
Kmicic
Napisano
Drogi kolego Kmicic
Moja logika dotycząca komandorii Chwarszczańskiej jest dosyć prosta:
1. Jeżeli zakon miał skarby to na pewno nie chował ich na dzikich polach jakimi wtedy była ta cześć Europy bo skarby te jak i inne wielkie skarbce lokowano w centrach dowodzenia i władzy czyli np Paryż. byłoby bardzo niebezpieczne i bardzo głupie transportować przez pół europy jakieś dobra. A Chwarszczany były niedaleko ziem słowiańskich czyli dzikich. Zresztą Chwarszczany nie były najdalej wysuniętą na wschód placówką Templariuszy.
2. Zakładając że templariusze byli inteligentni to nie chowali by skarbu w zabudowaniach które przejmuje ktoś inny i do których nie będą mieli dostępu.
3. Jeśli juz wpadli by na pomysł schowania czegoś to raczej na ziemiach czy w zabudowaniach licznych przyjaciół i sponsorów zakonu którzy znajdowali sie w niedalekiej okolicy.

Dlatego myślę że Chwarszczany są szalenie interesujące bo być moze pod ziemią są stare tunele ale nie spodziewajmy sie tam jakichkolwiek skarbów.
Napisano
Ja mysle ze nie ma jednego skarbca w ktorym zdeponowano kosztownosci zakonu. To byloby niemadre. Gdyby trafil w niewlasciwe rece to Templariusze straciliby wszystko. Poniewaz kasacja zakonu nastapila faktycznie po procesie to wiele komandorii (co prawda spodziewajac sie wyroku) dysponowalo wlasnymi zasobami bogactw. Badania zas wskazuja ze zgodnie z regula zakonu pieniadze rozdysponowano oddajac naleznosci tym ktorzy powierzyli je zakonowi, czesc rozdano czlonkom zakonu, czesc trafila pewnie w rece szpitalnikow i cystersow. Z cala pewnoscia jakies skarby zostaly ukryte ale prawdopodobnie w lokalnych komandoriach. Przeciez w chwili kasacji zakonu jego zwierzchnicy zamierzali reaktywnowac go po latach na co potrzebne byly pieniadze.
Moze cos jest w Chwarszczabach kto wie...

pozdr
robert_kudelski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie