Skocz do zawartości

Historia naboju Mauser

TWo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Szukałem co nieco w internecie na temat daty powstania owego" (czyli obowiązującego do końca II Wojny Światowej)typu łusek z Mauserowskich naboi. Wszedzie jest napisane iż powstała ona w roku 1898 i była na wyposażeniu armii niemieckiej. Zdziwiło mnie to dość bardzo, ponieważ niedawno znalazłem łuskę od Mausera z roku 1897 na dodatek (o ile dobrze rozszyfrowałem znak) wybitą w Austrii.
Bardzo prosze o komentarze.
Pozdrawiam
TWo
Napisano

A tak bicie. Łuska nie jest w najlepszym stanie ale w rzeczywistości wszystko dokładnie widać.
Opis:
godz 12 - znak Georg Roth, Vien and Bratislava (na stronie nr 801)
3 i 9 znajdują się gwiazdki
6 bardzo wyraxnie rok 1897

Napisano
Witam
Historia amunicji kalibru 7,92x57 Mauser przedstwaia się w skrócie następująco. W roku 1888 został przyjęty na uzbrojenie karabin twz. KomisionGewehr (chyba dobra pisownia?) wraz nabojem 7,92x57 M88, dzięsieć lat później w 1898 r. przyjęto na uzbrojenie nowy wzór karabinu Mauser M98 w tym czasie poddano zmianom kosmetycznym nabój oznaczając go jako 7,92x57 M98. Niewielkie wprowadzone różnice pomiędzy wymiarami naboi wykluczały ich wzajemną wymienność. Chodziło tu różnicę w średnicy pocisku (minimalnie większa - 0,2 mm) i wymiarów przewodu lufy. Naboje typu M88 można było stosować w broni typu M98 jednak miało to wpływ na celność, natomiast amunicji typu M98 nie wolno było stosować w broni typu M88 ze względu na możliwość jej uszkodzenia. Bardzo dobrze ten problem opisują podręczniki myśliwskie, gdyż jest to jedna z ich głównych pogawędek na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.

Pozdrawiam: Piotr Bochyński melon"
Napisano
Co do naboju myśliwskiego - własnie znalazłem łuskę 9,3x62 sygnowaną R. W. S.. Wymiary dna identyczne jak Mauser lecz dłuższa. Pozdrawiam.
Napisano
I chyba nic dziwnego, gdyż jest to pochodna naboju mauserowskiego, polegająca na zmianie kalibru do 9,2 (niekiedy spotyka się zapis 9,3) i wydłużeniu łuski do 62 mm. Amunicja ta została stworzona około 1905 roku przez berlińskiego rusznikarza Otto Bock'a ztego zwględu że Niemcy w tym okresie posiadały kolonie w Afryce i potrzebny był silny nabój do polowań na gruba zwierzynę.
Napisano
Niestety nie mam już tej łuski. Ale co to jest - rozmiary jak normalny mauser, tyle że szyjka kończy się zaraz za przewężeniem (ma długość 1 mm). Wyglądało to na oryginalnie skróconą. Znaleziona na stanowiskach niemieckich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie