przem72 Posted March 28, 2006 Author Posted March 28, 2006 czy ma ktos namiar na jakies ciekawe miejsca wtych rejonach lub literature dotyczaca tych terenow.sniegi stopnialy nastal czas.z gory dziekuje i pozdrawiamprzem
przem72 Posted March 28, 2006 Author Posted March 28, 2006 jezeli znasz ciekawe miejsca w tym regionie mozemy razem posmigac z piszczala jestem zielony ale mam auto i wolny czas
fafik Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 w lasach Połomi niedaleko Pilzna, przechodził front tak I jak i II wojny światowej, do tego była tam w okolicy jakaś poważna bitwa partyzancka.Na własne oczy widziałem fajnie zachowane łuski altyleryjskie i kupe fajnych innych fantów. pozdrawiamfafik
Cronos Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 No wiesz, czego jak czego ale bunkrów to mamy w okolicy troche i ciut ciut:)
suchy ss Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 a jezdzicie na wyprawy w okolice Tych? Wyry, Gostyń i okolice?
Leuthen Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 Suchy ss, ja nie jeżdżę bo za daleko :-) ale mam sporo materiałów niemieckojęzycznych na ten temat (z mapkami włącznie).
suchy ss Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 Leuthen a moglbys cosik na maila przeslac? bylbym wdzieczny:)bo odemnie to ok20-30km:)a masz moze jakies info o walkach w okolicach Katowic w Styczniu 1945?Z gory dziekuje za wszelkie info:)pzdr.Dawid
Leuthen Posted April 3, 2006 Posted April 3, 2006 Suchy ss - a Ty rozumiem potrzebujesz tych materiałów w celach stricte historycznych :-))) Nie ma lekko - jak chcesz kopać na podstawie materiałów niemieckich, to sam do nich musisz dotrzeć (za dużo czasu i kasy poświęciłem na ściągnięcie tego z Niemiec i tłumaczenie na polski, żeby teraz wszystkim to udostępniać). Mogę Ci powiedzieć tyle, że w rejonie Gostynia walczyły z niemieckich jednostek 49 i 83 pułk piechoty (28 DP), a w rejonie Tych 84 pułk piechoty (8 DP). Poza tym jest też trochę publikacji polskich o walkach na Śląsku w 39' (chociażby Śląski front 39'" Przemszy-Zielińskiego; nakład 450 egzemplarzy). O walkach na Górnym Śląsku w 45' przeglądałem baaardzo grubą knichę, ale nie pamiętam, czy było tam coś o walkach w rejonie Katowic. PozdrawiamLeuthen
suchy ss Posted April 4, 2006 Posted April 4, 2006 o tych pulkach to wiedzialem:) po prostu chcialem poszezyc wiedze:) trudno nic sie nie stalo:]. No szkoda ze nic nie masz bo na temat walk w okolicach Katowic w 45 bo przydaly by mi sie jakies info:)Dzieki:)pzdr.Dawid
suchy ss Posted April 5, 2006 Posted April 5, 2006 mozesz podeslac:) poszukam sobie:). Dziekipzdr.Dawid
przem72 Posted April 5, 2006 Author Posted April 5, 2006 fafik ,kronos,suchy,leuthen,wielkie dzieki za info.o wyrskiej bitwie czytalem ale tam jeszcze nie bylem a teren na pewno ciekawyjezeli ktos jechal by w to miejsce to mozna sie zgrac.niemieck znam na poziomie komunikatywnym mze mogl bym troche pomoc, pozdrawiam wszystkich przem
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.