Skocz do zawartości

Konserwacja monet po elektrolizie

hangedman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Poddałem próbie elektrolizy 1 pfenniga z 1887 roku. Czym najlepiej konserwować waszym zdaniem monety? Co powinno się jeszcze uczynić z monetą po zakończeniu procesu elektrolizy? Załączam zdjęcia poszczególnych etapów procesu czyszczenia tą metodą. 1 zdjęcie - moneta po umyciu pod biezącą wodą, po namoczeniu w oliwce i umyciu wodą z mydłem. 2 zdjęcie - moneta w trakcie przeprowadzania procesu elektrolizy. 3 zdjęcie - moneta po zakończeniu elektrolizy.

Elektrolit jak elektrolit, ale ważna jest druga elektroda... przy bardzo negatywnym zbiegu okoliczności i użyciu elektrody z nierdzewki czasem udaje się poniklować? pocynkować? pożelazować? sam nie wiem... miedziane monety :)

Zastanawiam się nad elektrodą aluminiową, bo taka reakcja chyba nie będzie możliwa :)

Pozdrawiam
krzysiek

To nie był chyba najlepszy wybór. Musisz koniecznie, ale to koniecznie wygotować te monety w wodzie destylowanej, kilkukrotnie zmieniając roztwór. Jeśli tego nie zrobisz bardzo szybko pojawi się korozja - nie wiem dokładnie jaki to związaek zakładam, że jakiś chlorek miedzi - twardy jaskrawozielony, jeśli dobrze pamiętam.

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie