Skocz do zawartości
  • 0

Ciekawostka ???

Abaton

Pytanie

Napisano

Czy może się już ktoś z takim czyms już spotkał? Ciekawi mnie od czego to mogło byc. Na dole dwa otwory do mocowania, widac resztki złocenia. Wymiary około 5cmx3cm.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Płot odpada, bo taki szczebel"i jego zwieńczenie wykuwane było z jednego kawałka żelaza, a tu mamy przedmiot z otworkami, co świadczyć może, że był do czegoś przytwierdzany za pomocą nitów lub gwoździ (choć skłaniałbym się w stronę tych drugich). Skoro gwoździe, to to cacko mogło być przytwierdzane do drewna. Ozdobne okucie drzwi, element z figurki kościelnej, ozdoba powozu? Może napisz cos o miejscu w którym to znalałeś.
Pozdrawka.
Napisano

Czy może się już ktoś z takim czyms już spotkał? Ciekawi mnie od czego to mogło byc. Na dole dwa otwory do mocowania, widac resztki złocenia. Wymiary około 5cmx3cm.

Napisano
Dla hakasa z pozdrowieniami ;)

panoplia plast. motyw dekoracyjny złożony z elementów uzbrojenia (hełmy, lance, tarcze, miecze) i trofeów wojennych (chorągwie, buńczuki).

Etym. - gr. 'kompletny rynsztunek ciężkozbrojnego żołnierza gr. (hoplity)'; zob. pan-; hóplon, zob. hoplita.

Pozdrawiam
turtur
Napisano
Nie znam sie na tym, ale na halabarde to chyba ciut malawe, no i zakonczenie plaskie z otworami na gwozdzie tez chyba do drzewca nie pasuje.
Moje skojazenia to okucie ozdobne na jakas drewniana skrzynie czy cos w tym stylu.
Pozdrowionka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie