Skocz do zawartości
  • 0

Dziwne... nieokreślone...

dareQ

Pytanie

Napisano

Tydzień temu w miejscu gdzie pod koniec wojny były niemieckie baraki-warsztaty znalazłem na gł.40 cm dwie części od... no właśnie. Nie wiem od czego?
Ktoś ma jakiś pomysł? Długość ok.30 cm i dosyć ciężkie :)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
:) że nie-militarka to wiem :)
w tych barakach przygotowywali się do jakiejś produkcji.Gdy Niemcy czmychnęli mój dziadek wywoził stamtąd silniki elektryczne i inne takie części. Niedaleko na wzgórzu leżały konstrukcje kratowe do planowanej elektrowni wiatrowej.Był nawet wykopany rów pod kabel zasilający. Mieszkańcy wioski do dziś mają w swoich obejściach fragmenty solidnych drabin metalowych z tych kratówek -rdza tego nie rusza &:) Ale Rosjanie byli tuż tuż i z produkcji nic nie wyszło...
Zanim na dobre posadzą tam las to jeszcze chyba zdążę przeszukać ten teren.
Pozdr.
Napisano
Jak na sieczkarke to chyba tryb za cienki i mala srednica koła.W sieczkarce tryby były szerokie a koło napedzajace to miało ze 100 cm. srednicy, no chyba ze byly tez jakies male sieczkarki.
Napisano

Tydzień temu w miejscu gdzie pod koniec wojny były niemieckie baraki-warsztaty znalazłem na gł.40 cm dwie części od... no właśnie. Nie wiem od czego?
Ktoś ma jakiś pomysł? Długość ok.30 cm i dosyć ciężkie :)

Napisano

Nieopodal była też kłódka. Po potraktowaniu Fosolem wyszedł ładny stalowo-zielony kolor oryginalny i nawet wierzchnią osłonę dało się przesunąć do normalnej pozycji.

Napisano
witam coś mi się wydaje że fanty na dwóch pierwszych fotach ton rzeczy od sieczkarni(służyła ona do robienia sieczki czyli tzw szatkowania siana dla zwierząt)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie