Skocz do zawartości
  • 0

kolor farby

ARQ

Pytanie

Napisano
Jak nazywała sie farba uzywana przez niemców podczas II wojny do malowania sprzetu chodzi mi o zielony kolor oraz nr farby jakią moge zastąpic tą farbe (farba do modeli) Z góry dziekuje

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukaj może odpowiednika RAL 28 - czołgi przed wojną, Olive Grün RAL 8002, Dunkelgrün RAL 6003 (ciemniejszy) - standard dla czołgów z końca wojny? Zresztą jest na forum wielu modelarzy, któryś Ci bardziej pomoże. Pozdro
Napisano
O jaki konkretnie sprzęt" Tobie chodzi? Jeśli o oporządzenie to tak na chybcika; nie sugeruj się farbkami modelarskimi, bo tam jest prawdziwy Meksyk. Kolor, którym modelarze zwykle malują figurkom hełmy, połozony na dzwon oryginalnego hełmu wyglada delikatnie mówiąc mało przekonująco (ja p...lę!). Polecam kolor nazywany Dark Green do malowania puszek od masek i hełmów (jeśli jesteś zainteresowany poważniejszą rekonstrukcją jutro spiszę RALowskie numery kolorów, którymi Niemcy zwykle malowali swoje hełmy, żródłem będzie Osprey traktujący o niemieckich hełmach). Menażkę można pomalować osławionym modelarskim Feldgrau, ale jeśli do tego celu użyjesz jasnej zieleni to nikt nie powinien się przyczepić, podobnie ma się sprawa z kubkiem od manierki.
POzdrawiam
Napisano
Jak nazywała sie farba uzywana przez niemców podczas II wojny do malowania sprzetu chodzi mi o zielony kolor oraz nr farby jakią moge zastąpic tą farbe (farba do modeli) Z góry dziekuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie