Skocz do zawartości
  • 0

CZARNY LAKIER NA POCISKU 9 MM LUGER -CO OZNACZA ?

pik78

Pytanie

Napisano
Dokladnie co oznacza czarny gruby lakier na pocisku 9 mm Luger ?
Naboj jest wojenny ,stalowa łuska ,lakierowana zielona farba >>>>> bicia nastepujacej tresci >>>

Va St+ 12 43

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jest jeszce obwodka ,wokoł spłonki ,koloru czarnego -jak mogłem o ty zapomnieć :)

wielkie dzieki ,MK -krótko,rzeczowo i na temat ! Masz u mnie wielkiego +
Napisano
Elo po raz wtóry, co do obwódki to miała ona na celu tylko uszczelnić spłonkę, do '40 roku stosowano tylko czarną farbę, później jakaś tam część produkcji - ale nie za wielka - miała niebieskie uszczelnienie (analogicznie jak w nabojach 7,92x57 mm Spitzgeschoss mit Eisenkern - SmE). Kolor zielony lub żółty na spłonce - to już coś, czerń jest jak najbardziej normalna :]
(Napisałem w pierwszym pościce od wtedy roku"? wtf?)
Heh jeszcze jeden +" i wp...ol? =D
Wielkie pozdro
Napisano
MK ,był jeszcze jeden ietypowy" nbj w magazynku ,rownież w łusce stalowej ,lakierowanej ,bicia >>>> ak St+ 10 44 wierchołek pocisku pokryty czarna farbą ( pas ,szerokosci
doslownie 2-3 mm )

To nie jest jakis pocisk ze smugaczem ?
Napisano
O i przypadkowo znalazłem taką potężną stronkę o amunicji 9 mm:
http://www.cartridgecollectors.org/intro9mm/
w cholerę informacji, znajomość anglikańskiego mile widziana.
Napisano
Dokladnie co oznacza czarny gruby lakier na pocisku 9 mm Luger ?
Naboj jest wojenny ,stalowa łuska ,lakierowana zielona farba >>>>> bicia nastepujacej tresci >>>

Va St+ 12 43
Napisano
Witam , o ile dobrze pamiętam , znaczona na czarno amunicja 9 mm Luger (zwiekszona masa prochu) mogła być używana jedynie do pistoletów maszynowych. Nie wolno jej bylo stosować do P08, P38 itp.
Pozdrawiam MTC
Napisano
Chemicznie czernione były pociski wersji oszczędnościowej" z rdzeniem stalowym - 9 mm Pistolengeschoss mit Eisenkern (08mE), zaprzestano tego w 1944 roku. Zakaz stosowania amunicji w łuskach stalowych w peemach obowiązywał od końca '41 do 43, od wtedy roku cała dotychczasowa i bieżąca produkcja ammo 9 mm w mosiężnych łuskach przeznaczona została dla P 08 a stalówki dla eszty".
va" z małej litery?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie