Skocz do zawartości
  • 0

Z wraku radzieckiego samolotu

wit

Pytanie

Napisano

witam
wreszcie zdecydowałem się na prośbe w sprawie identyfikacji części z radzieckiego samolotu. dokładnie to z jakiego pochodzą typu./
Samolot rozbił się w lecie 1944 roku w okolicy miejscowości Harasiuki to jest około 20 km na północ od Leżajska. Był to myśliwiec stalowej konstrukcji z chowanym podwoziem i drewnianym śmigłem.(tyle wiem z przekazów)
Ja polatachędąc na miejscy wydarłem ziemi jeszcze resztki blach. Gaźnik i kilka drobntych części (świeca data 1942 kilka śrub i złączki do instalacji hydraulicznej)dostałem od człowieka który to wymontował z wraku. A co do histori jego wypadku to pilot najprawdopodobnie lądował awaryjnie w przygodnym terenie, zginą podczas tego manewru. Samolot został zniszczony przez okoliczną ludność.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam
wreszcie zdecydowałem się na prośbe w sprawie identyfikacji części z radzieckiego samolotu. dokładnie to z jakiego pochodzą typu./
Samolot rozbił się w lecie 1944 roku w okolicy miejscowości Harasiuki to jest około 20 km na północ od Leżajska. Był to myśliwiec stalowej konstrukcji z chowanym podwoziem i drewnianym śmigłem.(tyle wiem z przekazów)
Ja polatachędąc na miejscy wydarłem ziemi jeszcze resztki blach. Gaźnik i kilka drobntych części (świeca data 1942 kilka śrub i złączki do instalacji hydraulicznej)dostałem od człowieka który to wymontował z wraku. A co do histori jego wypadku to pilot najprawdopodobnie lądował awaryjnie w przygodnym terenie, zginą podczas tego manewru. Samolot został zniszczony przez okoliczną ludność.

Napisano
na tabliczce zachowały się tylko cyfry: 13 558 i 5 10 3 jest stalowa więc skorodowała
Na korpusie gaźnika tez tylko cyfry T 19 13 060
Napisano
To rzeczywiście niewiele, bo może to oznaczać dosłownie wszystko...
T ? Tupolew, albo seria fabryczna...albo jeszcze coś innego...
Do tego te cyfry, moga oznaczać:
numer fabryki,nr gaźnika,typ,datę produkcji,numer seryjny...
Jeśli czegoś się czepić, to może daty...pewnie bito kiedy wyprodukowany...
Czy ktoś wie jak ruscy pisali datę? Czy pierwszy był rok?
Jeśli tak, to może: 5 10 3 oznacza 3 października 1935 roku?
Wydaje mi się, że stalowe tabliczki były przed aluminiowymi a w latach 40-tych mieli już aluminiowe, dlatego lata 30-te...a poza tym to była u ruskich bida gorsza chyba jak u nas...czołgi mieli takie, że wychodzili z nich od spodu jak ufoludki...dopiero jak Hitler pogonił i Zachód Stalina wsparł, całe towarzystwo odżyło...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie