Skocz do zawartości

IX 1939 Kazanów Konecki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Oj słyszał słyszał...
O ile się orientuję, to teren był już nie raz przeszukiwany. I to przez niejedną ekipę. Włączając w to oczywiście wszelkie miejscówki wskazane przez tubylców.
Sam tam nigdy nie byłem, ale to co piszę wiem od znajomych którzy tam bywali. Walki w okolicach Kazanowa są dosyć dobrze opisane w literaturze, ale niestety nie potrafię powiedzieć gdzie mógłbyś szukać takich informacji. Nie mój teren...
Zwierzak
Napisano
Prawdę mówiąc nie wiem...
Temat Kazanowa koło Końskich (bo o tej miejscowości pisałem) znam jedynie od znajomych...
Jeśli coś pomieszałem to wielkie sorry :-)
Pozdrawiam!
Zwierzak
Napisano
To znaczy temat znam , nawet dobrze . Literature także przesledziłem . Chodziło mi raczej o uzupełnienie mojej wiedzy na temat bitwy ( miejsca ) i ewentualnie skorygować te wiadomości z moimi poszukiwaniami w terenie . Wiem że bardzo ładne fanty wychodziły w nieoczekiwanych miejscach w których nie walczono . Była niezła kolekcja w szkole w Kazanowie - lecz niestety kilka lat temu zaginęła .
Napisano
Byłem byłem - schodziłem się jak cholera (a namiary miałem dobre) i tylko sladowe ilości bitwy :) - kilkanaście łusek mauserowskich zarówno naszych jak i niemieckich ,zapalnik od naszego granatu ,odłamki... Z relacji z ludźmi wiadomo ,że po bitwie Niemcy dość starannie oczyścili teren...
Może jakiś wypad pod Kazanów?
Napisano
I jeszcze jedno - Radek ,piszesz że bitwa trwała dwa dni - w rzeczywistości jeden dzień : od rana do zachodu słońca 7.IX.
Mam super opis bitwy z jakiejś broszury pt. bodajże Wrzesień '39 w powiecie koneckim" ,jak spotkamy się w terenie to dostaniesz kserokopię.

pozdrawiam

Michał
Napisano
Tę broszure mam , miałem także dobry kontakt z żyjącymi jeszcze w latach 80-tych świadkach . Więc jeżeli chodzi o wyczyszczenie pola przez Niemców do nie do końca jest to prawda . Była bardzo głośna sprawa okradania trupów polskich po bitwie przez miejscowych . Leżeli kilka dni zanim Niemcy zezwolili na pochówek . Nawet jest znana taka ciekawostka jak żołnierz niemiecki zastrzelił wieśniaka grzebiącego przy zabitym . Druga sprawa - jeżeli chodzi o ilośc czasu to przyjmuje sie dwa dni choć jak piszesz trwało to mniej . Dlatego że jeszcze 8.IX kilka najdalej wysunietych zwiadów powracając biła sie z Niemcami . Jeszcze jedno do połowy lat 80 -tych ludzie non-stop znajdowali coś z wyposażenia wojskowego . Sam będąc wtedy w podstawówce jeździłem tam do znajomych i wiele rzeczy ładnych wyjąłem" z Kazanowa . A najciekawsze na koniec - wiele większych zwiadów odciętych od jednostki macierzystej rozbrajało sie po drodze na miejsce nowej koncentracji
w miejscowości Antoniów i Huta .Znane mijest kilkanaście
oświadczeń żołnierzy polskich że zakopywano broń i oporządzenie w pobliskich lasach . Na koneckich wrześniach sporo o tym mówiono .Np,o skrytce w której jest broń , jaka? - polska , gdzie w zakładzie Kowent , na hali produkcyjnej . Nawet pokazali to w TV , ale jeszcze wtedy pracowali , a teraz ? - teraz nie pracują .
pozdrowienia dla Bjara - Pavelock
Napisano
Ja w swoich poszukiwaniach na tamtym terenie kierowałem się m.in. tą właśnie broszurą. Efekty raczej mierne... szkoda.
Co do rozbrajania się po drodze" to mam kilka wielce obiecujących namiarów ,może w sezonie polatam po tych miejscach.
W ogóle można szerzej poszperać po koneckim Wrzesniu - myślę że coś ciekawego jest tutaj jeszcze do wyjęcia...
Napisano
Na pewno , tym bardziej że widziałem kilka niezłych fantów przekazanych szkole w Kazanowie , gdzie dyrektorką była moja znajoma . Rzeczy te znajdywane były w różnych miejscach , bardzo często przez leśników , lub meliorantów .
Niestety znajoma odeszła kilka lat temu na emeryture , a kolekcja z izby pamięci zniknęła . Jeżeli chodzi o Kowent to słyszałeś cos na temat ?
Napisano
Nie wiem która to hala . Pokazali raz w TV kilku starszych jegomości którzy wskazali miejsce ukrycia broni na tej hali.
Nie otwierali tej skrytki gdyz odbywała sie tam normalna produkcja .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie