Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynak amunicyjna

raff3

Pytanie

Napisano

Witam, znalazłem niedawno na strychu takie o to cudo. Czy ktos wie co to za skrzynka czy współczesna czy IIWS.
Malowanie oceniam na 98% orginalnej farby i stan całkiem niezły. Znalazłem tylko jeden numer na zamknieciu - 104. Poniżej jeszcze kilka fotek.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A czy jest na niej z boku gwiazda?
Wykopałem jakieś 20 sztuk i na każdej była tłoczona gwiazda pomiędzy tymi pasami(skrzynki były na pewno wojenne). To może być element różnicujący?
Poza tym czy był podział na czołgowe i piechoty?
Pozdrawiam. Hubert.
Napisano
Może to stara bagażówka? Większość takich wynalazków to poniemieckie...
Górny szyldzik wygląda jak na wizytówkę właściciela...
Napisano
Ta z fotek raffa to powojenna wg mnie .
Tylko sowieckie mają gwiazdy na boku .Pewnie wykopales skrzynki od ckm Maxim ,bo od Gurionowa to mało prawdopodobbne -chociaz niby wszedl na wyposazenie gdzies w 1943 roku ...

W naszej armi jest pk w kazdej druzynie zmech i ma skrzynki podczepiane pod kar na 100 i 150 (albo 200 ) szt nbj . To jest skrzynka albo od g-43 gourionow ,ckm pk (nie wiem jak sie fachowo on nazywa ,pk na podstawie 3 noznej )albo gwiznieta z bwp

pzdr pik
Napisano
Na pierwszy rzut oka przypomina dość wiernie skrzynkę powojennego radzieckiego karabinu maszynowego PK/PKS używanego również przez naszą armię...
Napisano
Skrzynka napewno powojenna-jest to standart do SG-42 i jego
pochodnych,PK/PKS,ale napewno nie do BWP-tem są dwie skrzynie po1000 naboi każda i co ciekawe całe 2000 załadowane jest w jedną taśmę
Napisano
Bagazowka ? Szyldzik na wizytowke wlascieciela ? OMG !

Nie jest to zaden skrzynak " ,ale normalna skrzynka na tasmy do czolgowego pk ,na 250 szt amo kal 7,62 x54 mm !
Jotes ma rację .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie