Skocz do zawartości

Znaleziono kamyczki...

Rekomendowane odpowiedzi

Niby tak. A nie spotkałeś się z gąbkami lub innymi organizmami kalcytowymi", które po śmierci przekrystalizowały w SIO2? Nie jestam złośliwy i tak jak Ty wiem, że na zdjęciu jest forma wykrastylizowana jako CaCO3 tylko pytałem skad to wiesz? Zostawmy jednak to pytanie dla innych. Ciekawe czy któs jeszcze wie o co chodzi.

posdrafiam fschyskih polakuf - carbonado

:) jeśli mogę coś wtrącić w temacie oczu" obcego to za kalcytem przemawia: charakterystyczny pokrój kryształów /inny od kwarcowego/ i lekko szaro-żółtawy odcień co sie zdarza kalcytowi bardzo często i inny połysk niż qz - chociaz trzeba by to wziąc do ręki :) Druga sprawa to to o czym piszecie - wszelkie krzemionkowe żyłki, wtrącenia, zsylifikowane organizmy tkwiące w skałch typu wapienie, margle itd.. w przypadku wietrzenia, obtoczeniu w procesie transportu itp.. zawsze wystają ze skały macierzystej bo są sporo twardsze.
Takze jak dla mnie oczy obcego to caco3 na 95%.. zeby byc pewnym to trzeba kwasem solnym sprawdzić i z głowy.

pytam bo chciałem sprawdzić :)
Czy to możliwe by był to kryształ cukru"?
siostra przyniosła kiedyś jakiś syrop z firmy spożywczej i słoiczek stał w piwnicy jakieś 6, 7 lat i na dnie zrobiło się coś takiego... Więc pytam czy tak może się skrystalizować zwykły cukier? Po polizaniu jest słodki :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie