Skocz do zawartości
  • 0

Opatrunki (1938-1939)

tomekk

Pytanie

Napisano
Witam!
Byłem wczoraj u Babci w Warszawie i namówiłem ją aby zgłębić tajemnicę antresoli(pawlacza) i znalazłam tam 4 opatrunki wojskowe z 1939 i 38 roku. Babcia była pielęgniarką w w trakcie powstania i stąd się tam u niej wzięły.
Chciałbym wiedzieć czy są to jakieś unikaty czy pełno jest w magazynch takich resztek opatrunków z tamtych lat?
Jeśli jest to ciekawa sprawa mogę dodac zdjęcia.
pozdr
tomekk

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co do giełd to nie wiem bo jak narazie byłem tylko na kole w Warszawie(początkujący ze mnie odkrywca ale nie widziałem aby mieli tam jakieś opatrunki.
Dziękuje wam za wszelką pomoc
Jak ktoś coś jeszcze wie to proszę piasać
Napisano
Co do powszechnosci, to w Polsce pewno nie. Ale za granicz pewno sa jeszcze pelne magazyny. znam z opowisci:
Finom w latach 70 tych wydawno w opatrunki z 1 wojny
Brytyjczykom zas w latch 80-tych takie z 2 wojny.
Dowod zas obok:
Napisano
Witam!
Byłem wczoraj u Babci w Warszawie i namówiłem ją aby zgłębić tajemnicę antresoli(pawlacza) i znalazłam tam 4 opatrunki wojskowe z 1939 i 38 roku. Babcia była pielęgniarką w w trakcie powstania i stąd się tam u niej wzięły.
Chciałbym wiedzieć czy są to jakieś unikaty czy pełno jest w magazynch takich resztek opatrunków z tamtych lat?
Jeśli jest to ciekawa sprawa mogę dodac zdjęcia.
pozdr
tomekk
Napisano
Nic z tego, nie moge znalezc fotki na kompie.

Ale mam opatrunek UK z 1941 roku, ktory jest zapakowany w jeszcze 2 dodatkowe warstwy. Pierwsza celofan, druga folia z data powtornej sterylizacji z 1970 roku. Czyli opatrunek byl w sluzbie okolo 40 lat.

Ma ktos pomysl jak je sterylizowano bez otwierania?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie