endrju241 Napisano 18 Marzec 2006 Autor Napisano 18 Marzec 2006 Witam wszystkich! Mam wykrywacz,a w nim normalne baterie 12szt paluszków,włożone w dwie kasety,co razem daje 9 V każda.Nie starcza mi to na długo,bo bateryjki po paru dniach kopania sie wyczerpują.Dostałem od kolegi trzy akumulatory po 6V-2,5Ah każy.Może to i głupie,ale wpadł mi taki pomysł do głowy ,aby je zamontować do pasa.I tu pytanko...czy da rade? no i jak to połączyć? tam miałem dwie kasetki, tu trzy akumulatory,a z centralki sterującej,wychodzą trzy kable(niebieski,czarny,i czerwony).Jestem laikiem w tych sprawach,i stad moja wielka prośba do osób znających sie na tym.oto fotki.Pozdr
m72 Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 chyba coś nie tak jeżeli paluszk ma 1.5V (tak zakładam )to na wyjściu powinno być 18V.Dobrze kombinujesz, te aku nie wejdą w miejsce po kasetkach", jedno jest pewne czerwony kabelek to +" czarny to -".A moze dwie baterie lub aku 9V zamiast paluszków, albo paluszki akumulatorki.
Lukas P Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Witam!Na podstawie opisu sposobu dołączenia elementów nie podejmuje się wynalezienia" metody podłączenia akumulatorków. Dociekania o tym że czerwony to +, czarny zaś masa są słuszne, ale pod warunkiem że twórca wykrywki stosował takie kolory jak cywilizowani projektanci. Ale do czego w takim razie jest kabel niebieski? Może układ zasilany jest symetrycznie +/- 9V, i do tego potrzeba 2 kaset z bateriami? Podłączenie zasilania bez dokładnego rozeznania tematu może skończyć się eliminacją wykrywki z dalszego używania :) Podeślij zdjęcia miejsca, gdzie kabelki dochodzą, może na płytce drukowanej jest opis?Pozdrawiam
suchy ss Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 takze jestem elektronikiem i sie spotkalem z takimi podlonczeniami czerwony+" , niebieski-" czarny masa, zeby czasem nie bylo za duze natezenie jak podlonczysz te akumki bo wtedy elektronike szlag trafi:/
Lukas P Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Pobór prądu będzie taki jaki wynika z punktów pracy elementów. Gorzej jednak z pomyleniem polaryzacji. Pozostaje też jeszcze jedna sprawa, jak podłączyć akumulatorki. Nie da się ich połaczyć szeregowo i zrobić pseudo-symetryczne zasilanie, bo niby jak? Trzy w szereg i w połowie drugiego zrobić odejście :)
suchy ss Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Lukas P dobrze kombinujesz:)endrju241 jestem ciekaw czy sam to zrobisz jak sie na tym nie znasz, moze bezpieczniej i łatwiej bedzie Ci oddac to jakiemus znajomemu elektrykowi albo elektronikowi, ktory zrobi Ci to za 2piwa:Ppzdr.Dawid
kopijnik2 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 zamiast 6x1,5 każdej sekcji wstaw akku 6v+2x1,5v o dużej wydajności prądowej np r20 albo accu 3voczywiście szeregowo +-+-+-polaryzacja tak uzyskanego zestawu powinna być zgodna z zestawem w koszyku (ocena na oko)Jeżeli masz szansę" podłączyć źle, to daj to komuś kto umie używać miernika uniwersalnego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.